Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πρόσκοποι

Εγύρεφκα να έβρω τι είναι πρόσκοποι, τι οδηγοί, τι είναι αυτό που λέγαμε στο δημοτικό "πεταλούδες" κλπ.
Δεν κατέληξα κάπου, πείτε μου άμα ξέρετε.

Εκνευρίστικα όμως γιατί έβρισκα γονείς να αναρωτιούνται κατά πόσον είναι σωστό και καλό και ωφέλιμο να στέλλουν τα παιδιά τους προσκόπους ή οδηγούς, κλπ.
Νομίζω είναι ο ορισμός του τζίνου που λαλούμεν "ο καθένας ό,τι θέλει καταλάβει". Ο ένας λαλεί εν παγανιστικά πράματα οι πρόσκοποι, καλλύττερα οδηγοί. Ο άλλος λαλεί καλλύττερα χορωδία, ξένες γλώσσες, θεατρικά εργαστήρια, αθλήματα, παρά ποτούτα τα πράματα. Ο άλλος λαλεί ότι ο προσκοπισμός κλπ κάμνει τα μωρά να υποτάσσουνται στην ομάδα, να τα κάμνουν οι άλλοι ό,τι θέλουν, να μεν έχουν βούληση, κλπ. Ο άλλος λαλεί ούλλα τα καλά εγώ λαλεί έμαθα το ένα τζαι το άλλο τζαι εν πολλά ωραία. Ο άλλος θέτει τζαι ερώτημα: θέλεις στο μωρό σου να καλλιεργήσεις το μυαλό ή την πειθαρχία;

Έλεος ρε κουμπάρε μου!
Γιατί το θωρείς μόνο που την μια πλευρά ασπούμε; Που πού ως πού αποφάσισες ότι στο προσκοπείο τα μωρά γίνουνται στρατιώτες ή αρνιά; Τζίνα ούλλα που παθαίνουν για τη φύση, τα πράματα που ξέρουν να κάμουν στο ύπαιθρον που εσύ εν τα ξέρεις, την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την άθληση, το ότι είναι σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον αφού ξέρεις ποιός είναι ο υπεύθυνος εκεί όπου βρίσκεται τζίνες τες ώρες τζαι με ποιούς άλλους, το ότι ξέρει να κάμει ένα φαί τζαι ένα κόμπο παραπάνω που σένα εν μετρούν σε τίποτε απλά τζαι μόνο επειδή ανήκουν σε μια ομάδα τζαι φορεί μια στολή;
Τζι εμείς εφορούσαμε στολή στο σχολείο αλλά εν είμαστεν ρίφκια!
Τζαι μπαλέτον εκάμναμε τζαι η καθηγήτρια μας ισχυρίζετουν ότι "έντζαι να γίνετε ούλλες μπαλαρίνες, αλλά πειθαρχία θα μάθετε ούλλες!", αλλά εν εγίναμε άβουλα όντα.

Μα δηλαδή εχάσαμεν το ππούσουλα μας νομίζω!

Διαφωνούμε;;;;;;

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

thalassamov
Παραδοσιακά στον προσκοπισμό ανήκαν αγόρια κι άνδρες ενώ στον Οδηγισμό κορίτσια και γυναίκες.
Οι πεταλούδες είναι το πρώτο στέιτζ των Οδηγών.(νομίζω υπάρχουν και χρυσαλίδες αλλά δεν είμαι σίγουρη).
Προσωπικά έκανα πεταλούδα και μετά λυκόπουλο, πρόσκοπος, ανιχνευτής, διότι στο μεταξύ στην Κύπρο επιτράπηκε η είσοδος των κοριτσιών στον προσκοπισμό, και φαινόταν πολύ πιο κουλ η φάση.Άλλες φίλες μου έμειναν στον Οδηγισμό και μέχρι σήμερα κρατάνε επαφή με τον θεσμό.

Ό,τι και να λένε κατά του προσκοπισμού είναι άδικο, ειδικά όταν δεν έχουν ζήσει σε αυτόν.
Αν το Σύστημα σου κάνει δράσεις, μαθαίνεις ως παιδί της πόλης, την Φύση, πράγμα πολύ σημαντικό. Σε μικρή ηλικία μαθαίνεις να είσαι χρήσιμος στον εαυτό σου, να λειτουργείς ως τιμ πλέιερ και λίντερ αν μπορείς,μεγαλώνοντας μαθαίνεις από μαγειρική και ραπτική μέχρι σήματα Μορς κι από κόμπους και στήσιμο σκηνής μέχρι χειρισμό αεροπλάνου αν έχεις την τύχη ν΄ανήκεις στους αεροπροσκόπους.
Προσωπικά έμαθα πάρα πολλά, κι όποιος είχε την τύχη να λάβει μέρος σε παγκόσμιο Τζάμπορι, γνώρισε κι έζησε με άτομα από όλο τον κόσμο, πριν μπει καν στο Πανεπιστήμιο.
Είδα συμμαθητές μου,κλειστούς χαρακτήρες ν΄ανοίγονται, "κακούς μαθητές"που στο σχολείο δεινοπαθούσαν να γίνονται τιμ λίντερς και ν΄αυξάνεται κατακόρυφα η αυτοπεποίθηση τους αλλά και κοριτσάκια που έκλαιγαν στην κατασκήνωση των Οδηγών, γιατί πεθυμούσαν τη μάμα τους.
Δεν είναι για όλα τα παιδιά ίσως. Αν δεν δοκιμάσεις κάτι όμως, πώς μπορείς να έχεις γνώμη;

Ανώνυμος είπε...

http://de.wikipedia.org/wiki/Robert_Baden-Powell

Founder

thalassamov (again)

Leni είπε...

Πππεε αν κάτσεις να θωρείς τους συμβολισμούς εν θα ταράσσεις που σπίτι σου. Στο λύκειο που ήταν της μόδας η βέρα στον αντίχειρα, οι μισές εφορούσαν τες τζαι οι άλλες μισές όι γιατί "τζιαμέ φορούν τες οι πουτάνες".
Τέτοιες ομάδες μαθαίνουν τα άτομα να λειτουργούν σε ομάδες. Ο καθένας πάει επειδή το θέλει τζαι όι επειδή πρέπει, αλλά οι δεξιότητες (όλων των ειδών) μπολιάζουν τα μωρά.

Praktor είπε...

thn idia antidrash pkianeis telika eite peis proskopio, eite peis maswnia, eite peis lions, eite peis rotary.polla endiaferwn nomizw...aaaaxxx....h agnoia.

Νηπενθές είπε...

ήμουν πολά χρόνια πρόσκοπος, που τις καλλύτερες εμπερίες της ζωής μου.. καμιά σχέση με στράτο - τι ηλιθιότητες.. μαθένεις πάρα πολλά χρήσιμα πράματα τζιαι κυρίως να αγαπάς την φύση τζιαι τις τέχνες.. οι κατασκηνώσεις τζιαι οι περίπατοι στην φύση εν αξέχαστες εμπειρίες..

ο πρόσκοπος έσιει βαθμίδες ανάλογα με τις ηλικίες.. μέχρι τα 11 σου είσαι λυκόπουλο μετά μέχρι τα 15 πρόσκοπος μετά μέχρι τα 18 ανιχνευτής τζιαι μετά βαθμοφόρος που ουσιαστίκα μαθένεις στους μικρότερους τι εσύ έμαθες..

οι οδηγοι εν μόνο κοπέλλες ενώ στους προσκόπους μπόρουν να παν τζιαι αγόρια τζιαι κορίτσια.. οι πεταλλούδες νομίζουν εν κάτι αντίστοιχο των λυκόπουλων..

Moonlight είπε...

@thalassamov,nipenthes:

http://www.seo.gr/teams.asp?ITMID=164&LANG=GR

Τζαι ο πατέρας έτσι ελάλεν, αλλά εδιαφωνούσαμε τζαι ήβρα τούτο το σάιτ ελληνικού οδηγισμού, όπου λέει ότι είναι και αγόρια και κορίτσια και ότι είναι αστέρια και πουλιά πριν γίνουν οδηγοί! Οι πεταλούδες που σκατά είναιιιιι;;;;;;;

Μα είναι κοντά στο νου ότι μαθαίνεις 1002 πράματα. Το σύστημα στο δημοτικό μου ήταν αρκετά άκτιβ, εκάμναν διανυχτερεύσεις στο σχολείο τζαι στο ύπαιθρον στες πορείες, εκάμναν κάμποσα πράματα κάθε βδομάδα, τζαι πολλοί που τα παιδιά που ήταν τότε ακόμα εν φίλοι, τόσα χρόνια μετά!
Σίγουρα δεν είναι για ούλλα τα μωρά, αλλά σίουρα εν καλλύτερο να δοκιμάσεις το μωρό σου πριν αποκλείσεις που μόνος σου τες μισές του επιλογές!

Sintrimios o por8itis! είπε...

Για όσους λεν οτι το προσκοπείο εν κακό γιατί κάμνει τα μωρά άβουλα αρνιά, διαβάστε τούτο. Όταν με έγραψε η μάνα μου πρόσκοπο, ένας θεολόγος είπεν της πως το προσκοπείο έννεν καλό γιατί μαθαίνει στα μωρά να βασίζουνται στον εαυτό τους αντί στο Θεό...!

Σκεφτείτε 7 δωδεκάχρονα μωρά που μόλις εκαταφέραν κ εστήσαν ένα πύργο 4 φορές το ύψος τους. Μόνοι τους, χρησιμοποιώντας μόνο κορμούς και σχοινιά. Κάθουνται στο χώμα, θωρούν τον και σκέφτουνται «Εγώ το έκαμα τούτο;! Ουάαααου... Εν θέλω να το χαλάσουμε ποττε! !»

Τούτος εν ο προσκοπισμός ;]

Υ.γ.
...υποπτεύομαι οτι έκαμες την ανάρτηση μόνο και μόνο για να ελέγξεις αν θα τη διαβάσω!

Ανώνυμος είπε...

thalassamov

πουλιά και αστέρια είναι στην Ελλάδα, όχι στην Κύπρο!!! χαχαχα

στην Κύπρο, ο προσκοπισμός ήταν ανεξάρτητος από τον ελληνικό, και με τις δικές του ονομασίες.
Για αυτό μην μπερδεύεσαι, άκου και μας που περάσαμε όλη μας την παιδική κι εφηβική ηλικία στο κυπριακό σύστημα :))))))

Moonlight είπε...

thalassa, ξέρω ότι αρχικά ήταν σαν παράρτημα του ελληνικού, μετά ήρτεν η αγγλοκρατία και μετά η ανεξαρτησία (ή "ανεξαρτησία"). Υπέθεσα ότι το βασικό theme έμεινε το ίδιο. Δηλαδή τωρά έχει λυκόπουλα και προσκόπους ΚΑΙ κορούδες, αλλά πεταλούδες και οδηγούς ΜΟΝΟ κορούδες (ελπίζω);
Σε μερσώ πάντως για τη διαφώτηση! Αποφασίνιση accomplished!

Σιντρίμιν, όι εν το έκαμα για να σε τσιακκάρω ΑΝ θα το δεις, ούτε για να δω την άποψή σου (εφαντάζουμουν την, αλλά thanks for sharing the experience), έκαμα την απλά επειδή εχτίτζιασα να ακούω τσιόφτες (προσπαθώ να αποφύγω τες κακές λέξεις). :p Άκου ποτζεί μίσhιμου κάμνει σε στρατιώτη τζαι εν μαθαίνεις τίποτε επειδή φορείς στολή ΒΑΣΙΚΑ!

Νηφάλια Μέθη είπε...

καλο μηνα!

σιγουρα ο προσκοπισμος και καθε "οργανωση" που βοηθαει στην κοινωνικοποιηση των παιδιων και των εφηβων τους ωριμαζει ψυχοκοινωνικα.Νομιζω θα ακουσεις παιδια να σου λενε για τις πιο ομορφες στιγμες της εφηβειας τους και καποια-λιγοτερα να περιγραφουν καταστασεις και γεγονοτα εντελως επιπονα και ψυχοπιεστικα (με το τροπο που τα παιδια νιωθουν και επεξεργαζονται) Γι αυτο τιποτα δεν ειναι απολυτο...και ισως οι γονεις οταν στελνουν τα παιδια τους καπου ας εχουν κτισουν πρωτα μια επικοινωνια βαθυτερη.

να σαι καλα και να περνας ομορφα!

Μισταρκός είπε...

Γεια σας.. άκουσα προσκόπους τσιε έδωκα μέσα.

Εντάχθηκα εις τους προσκόπους απο ηλικία ..αχμμ.. εμ... πόμεινε να αχυμηχώ.. τέλος πάντων, επία που λυκόπουλο. Μετά επία πρόσκοπος άμα τσιε εμιάλινα νάκκον. Υστερόττερης έγεινα αεροπρόσκοπος. Τσιε μετά που εμιάλινα τσι'άλλο έγεινα υπαρχηγός Κοινότητας (ανιχνευτές και αεροπρόσκοποι) τσιε μετά υπαρχηγός Αγέλης (Λυκόπουλα). Τσιε τότες ώρες ώρες έρκουνταν οι αναμνήσεις που ήμουν εγιώνη λυκόπουλο, τσιε τωρά εστέκουμουν τσιαμέ μπροστά τους ως υπαρχηγός. ουφφ Ήνταλης τshυλούν τα γρόνια.

Αλλά το προσκοπίο ήτουν που τες καλύττερες στιγμές της ζωής μου. Έμαθα ένα σωρό πράματα που εν θα τα μάθαινα πούποτες αλλού.

Moonlight είπε...

oh my, έγραψα κάτι σε αποΦασίνιση; εκαταλάβαμε όλοι ελπίζω τι ήθελε να είναι το τέρας που εδημιούργησα.

μέθη, σίγουρα πρέπει οι γονείς να ξέρουν ότι τα παιδιά τους εμπιστεύκουνται τους πρώτα σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, να ξέρουν τι τύπος είναι το παιδί, αλλά όχι να αποφασίζουν να σε κάμουν όπως τους ιδίους, μεταδίδοντας σου όλες τους τις αδυναμίες κλπ!

μισταρκέ, μερσί για την επίσκεψη, και για την κατάθεση της εμπειρίας σου!