Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Το κόλπον

Ξέρω ότι πλέον στην Ελλάδα το "κουβέρ" που χρέωναν στα εστιατόρια είναι παράνομο. Εθεωρείτουν σαν ένα αντίτιμο για τη θέση που απασχολούσες, το σερβίτσιο, το ψωμί. Αν κάμνω λάθος διορθώστε με.

Από τότε το «κόλπον» είναι να χρεώνουν το ψωμί. Μες στον τιμοκατάλογο γράφει κανονικά ΨΩΜΙ και την τιμή της μερίδας δίπλα.

Επήα να φάω σε μια ταβέρνα στο Πήλιο, και εκτός των άλλων προβλημάτων, στο λογαριασμό μας είχαν χρεώσει 1ευρώ το άτομο το ψωμί. Εν έθελα να κάμω ιστορίαν γιατί την προηγούμενη μέρα έκαμα ιστορίες σε ένα άλλο εστιατόριο στο Βόλο, τζαι εν ήθελα να κακοφανήσω/ κουράσω την παρέα. Τελικά επληρώσαμεν, τζαι έφερεν μας τα ρέστα. Τζαι σηκωνούμασεν να φύουμεν τζαι λαλώ της υπέυθυνης τζιαμέ «και παρεπιπτώντως το κουβέρ είναι παράνομο πλέον». Η απάντησή της ήταν «δεν είναι γι’ αυτό και το έχω και στην απόδειξη». Να σας πω δαμέ ότι πολλά εστιατόρια, συνήθως τα πιο «καλά» εστιατόρια, ούτε και πριν δεν εχρεώναν κουβέρ, φαντάζουμαι διότι δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό τους προφίλ (που εξανακούσετε στον κόσμο να υπάρχει τούτη η χρέωση υπό τέθκοιαν μορφή;), αλλά το ψωμί σου/breadsticks σου/αλείμματα σου που σου φέρνουν ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ επλήρωννες το μες στην τιμή του φαγιού.

Τούτη η τύπισσα που λαλείτε, έδωσε μου αρχικά τούτην την απάντηση (τωρά κάθε επαγγελματίας στην Ελλάδα θεωρεί ότι έκαμεν το καθήκον του με το να σου δώσει απόδειξη, ότι έκαμεν κάτι πολλά ουάου, τζαι δεν μπορεί να έχεις κάποια άλλην «ιδιοτροπία» που το να απαιτήσεις απόδειξη). Εγώ απάντησα της λοιπόν ότι το ΨΩΜΙ που γράφει στην απόδειξη για να το δικαιολογήσει δεν το επαραγγείλαμεν, αλλά εφέραν μας το χωρίς να μας ρωτήσουν αν το θέλουμεν, χωρίς να το ζητήσουμε. Άρα εθεωρήσαμεν ότι είναι προσφορά του καταστήματος (έννα εν συμπεριλαμβανόμενον μες την τιμή του φαγιού μας). Τζαι να επιμένει τζαι να σhίζεται ότι «γιατί το φάγατε αφού δεν το παραγγείλατε;».

Τζαι να φωνάζει του άντρα της (;) συνυπέυθυνου να έρτει να με πείσει/βάλει στη θέση μου που της είπα ότι εν τω εθέλαμεν άρα εν μπορεί να μας το χρεώνει, ΜΕΤΑ που την επληρώσαμεν πάντα χωρίς να αφαιρέσουμε που μόνοι μας λεφτά ή κάτι τέθκοιον. Τζαι να τους λαλώ εμείς επληρώσαμεν, δεν το λέμε για να μας πείτε να μην το πληρώσουμε, αλλά δεν είναι σωστό, ούτε νόμιμο τούτο το πράμαν!

Φυσικά αποκλείεται να με ακούαν γιατί εμιλούσαν τζαι οι θκιό μαζίν, τζαι σαν εμιλούσα εγώ, τζαι το επιχείρημάν τους ήταν το «αν δεν το θέλατε ας το στέλνατε πίσω» τζαι το «άστην μωρέ, άμα είναι και 100% σίγουρη άστην να πούμε» τζαι το «πάντως πολύ καλά πρέπει να τα ξέρεις εσύ».

Χέμινγουεη, εγώ ήθελα να το πω κάπου, να ακούσω τις απόψεις σας για το όλον γεγονός και γενικότερα για το αν προτιμάτε να πληρώσετε τούτην την παράνομη χρέωση ή να φάτε κάπου που εν πιο ακριβά αλλά εν θα το δείχνουν τζιόλας με έτσι παράλογο τρόπο. Έννα το ελέετε εσείς ή έννα επληρώννετε τζαι να εφέφκετε χωρίς να πείτε τίποτε; Τζαι γιατί;

Καλές διακοπές σε όσους κάμνουν, πιο όμορφη καθημερινότητα και χαρούμενες αποδράσεις για όσους δεν διακοπεύουν εύχομαι.




(ορίστε, ορίστε, ορίστε (εδώ λέει ότι απαγορέυεται και το χάρτινο τραπεζομάντηλο), ορίστε και ορίστε. Δεν διαμαρτύρομαι μόνη μου, έλεος που πρέπει να χαλασουμε τη μέρα μας για μια μαλακία όμως πλέον!)

7 σχόλια:

Δρακουλίνα είπε...

Καταλάβω τι λαλείς τζιαι καταλάβω τα νεύρα σου. Εν είμαι σίουρη αν θα το έκαμνα θέμα. Εξαρτάται που τη διάθεση της ημέρας τζιαι τη γενική εξυπηρέτησην τους. Γενικά προτιμώ να πληρώσω τζιαι να μεν ξαναπάω παρά να κάτσω να τσαγκροβλαγκώ τζιαι να μου χαλάσει τη μέρα μου ο κάθε μαλάκας. Just name and shame and never go there again. Ειδικά με τον τρόπο που εσυμπεριφερθήκαν μετά.

Eólica είπε...

Πολλά πολλά καλά έκαμες! Επόμενο ότι οι ιδιοκτήτες ήταν να αντιδράσουν έτσι, η πολιτική "ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο" εν έφτασε ποττέ στην Ελλάδα. Μπράβο σου που έσιεις το θάρρος τζιαι διεκδικείς τα δικαιώματά σου τζιαι κρίμα που οι φίλοι σου εν σε στηρίζουν. Τζι εγώ παθαίνω το συχνά. Πλεόν όποιος καταναλωτής παραπονεθεί εν ο "στιγματισμένος", στην Κύπρο εμάθαμε το "κρύψε να περάσουμε" τζιαι "εν αντροπή να πούμεν τίποτε". Άγια ολάν, βάρτους στη θέση τους!!

Unknown είπε...

Χμ.. Εγώ συνήθως σιωπώ αλλά μου θύμησες μια φορά που επήαμε στο La Pasteria - πρώτη και τελευταία.

Μας εχρεώσαν τα πάντα: ψωμί με πάστα ελιάς, νερό που μας εφέραν χωρίς να ζητήσουμε, ακόμα τζιαι το τρίμμα πάνω στα μακαρόνια!!! Άσε που στον κατάλογο γράφει τις σάλτσες τζιαι επιλέγεις εσύ το ζυμαρικό της αρεσκείας σου. Εγώ έπιασα πέννες τζιαι ο Σκέτος τορτελίνι. Του Σκέτου εχρεώσαν του το πιο ακριβά που μένα - ναι έσιει γέμιση το τορτελίνι τζιαι εν πιο ακριβό αλλά εν το έγραφε πούποτε στον κατάλογο.

Έφια με τις χειρότερες εντυπώσεις, που έναν εστιατόριο τόσο πολυδιαφημισμένο. Ένιωσα ότι προσπαθούσαν να μας αρμέξουν κανονικά. Καλύτερα όπως λαλείς να ήταν λίο πιο ακριβά τα πιάτα τζιαι να μου επροσφέραν το ψωμί "δωρεάν". Τουλάχιστον το τρίμμα!! (Δεν το χωνεύκω με τίποτε να μας χρεώσουν το τυρί σε ιταλικό εστιατόριο)

The Passenger είπε...

You know, I don't give a shit about Greece

That's my opinion :)

Eólica είπε...

@Τσαρτελλούι: μα πόσο πιο ακριβά να τα βάλουν τα πιάτα σε τζείνο το εστιατόριο; Επήα μία (τζιαι μοναδική τζιαι τελευταία) φορά τζιαι επληρώσαμε 30 ευρώ το άτομο!!! Για μακαρόνια!!!! Ποτέ ξανά!

Who knows... είπε...

Μακαρόνια κάμνουμε τα καλλττρα μόνοι μας..

o shiros είπε...

aaa kaimeni mooonlight dikio eshieis alla pou na to evreis (pantos sioura oi stin ellada)