Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Nerdy tip. (5)

Θέλω να βάλουμε όλοι στόχο με την νέα χρονιά να μάθουμε πότε λέμε κατ'αρχάς και πότε κατ'αρχήν, και να τα λέμε όντως σωστά.
Κατ'αρχάς λέμε "κατ'αρχάς" όταν η κουβέντα μας έχει απαριθμητικό ρόλο, πχ:
-Δεν θα έρθω απόψε.
-Γιατί;
-Κατ'αρχάς δεν έχω αυτοκίνητο. (Κατά δεύτερον είμαι συναχωμένος).
Όταν δηλαδή εννοούμε "αρχικά".

Λέμε "κατ'αρχήν" όταν εννοούμε επί της ουσίας, στα βασικά σημεία, τις αρχές.

Πιο συχνά, και στην καθημερινότητά μας είναι το "κατ'αρχάς" που χρησιμοποιούμε, οπότε να ξέρετε για το 2016 δεν θα αφήσω ούτε ένα λάθος "κατ'αρχήν" ασχολίαστο. You have been warned.


PS. Τζι εγώ έκαμνα το λάθος κάποια στιγμή, που το πολύ άκουσε άκουσε λάθος, υιοθέτησά το. Όταν με διόρθωσε ένας (αχώνευτος) γνωστός το συνειδητοποίησα. Και ξεκίνησα να με διορθώνω κάθε φορά που το έκαμνα λάθος ώσπου τζι έμαθα. Τζι αν μου φύει καμιά φορά, πάλε διορθώνω με.


6 σχόλια:

Neerie είπε...

Εν το ήξερα, θενξ!!

Καλή νέα εκπαιδευτική χρονιά!

Y.Γ., ήβρες που παίρνουν ρούχα? Αλκυονίδες πιάνουν μόνο βρεφικά, εγώ επήρα στον Ερυθρό Σταυρό)

Ανώνυμος είπε...

Εμένα είπαν μου (οι καθηγητές μου που μου εκάμναν αρχαία) οτι κατ'αρχάς και κατ'αρχήν έχουν το ίδιο ακριβώς νόημα απλώς το πρώτο είναι αρχαίζουσα και το δεύτερο στη νεοελληνική(κατά τας αρχάς vs κατά την αρχήν same sh*t)!

Moonlight είπε...

Neerie, έτσι είναι, μαθαίνουμε όλοι μαζί άμα θέλουμε! :p
Για τα ρούχα όχι γιατί ακόμα δεν ήβρα χρόνο να αδειάσω κούτες κλπ. Ο Ερ. Σταυρός εν η κλασική επιλογή, οι "σίουροι". Που τζειαμέ τζαι πέρα έχω κάποιους γείτονες που έχουν δυσκολίες, αλλά τα παραπάνω μου ρούχα/παπούτσια εν σε giant size για τον παραπάνω κόσμο, οπότε θα τα δώσω κάπου που κατανέμουν πιο συγκεκριμένα. Αν έχει τίποτε θα σε ενημερώσω!

Ανώνυμε/η, το κατ'αρχήν έχει το ίδιο νόημα με το αρχαίο "κατ'αρχάς", που μεταφράσαμε από το λατινικό "in principio". Υπάρχει και μια σχολή (λόγω καταχρηστικής χρήσης) που λέει ότι το καταρχήν ως μια λέξη σημαίνει το ίδιο με το κατ'αρχάς, αλλά θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ξεκάθαρο στον προφορικό λόγο. Αναγνωρίζω ότι η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός και εξελίσσεται, αλλά το να επιμένουμε στην άγνοια προκαλώντας αυτές τις αλλαγές δεν είναι κάτι που μας τιμά, κατά τη γνώμη μου.

Ανώνυμος είπε...

Very well said! Μπράβο Μουν, συμφνωνώ! Απλώς έτσι είχα υπόψην μου. Σπασματά for ever!! <3

Moonlight είπε...

Meh, εν ήμουν ποτέ σπάσμα. I'm too lazy for this shit. Στο σχολείο έκαμνα άκυρα μαθήματα, καμία σχέση με αρχαία, λατινικά, ούτε και θετικά. Απλά λίο πολλά ό,τι άκουα, εκόλλαν.

A είπε...

Nice!! Cool!! keep them coming!