Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ερώτηση

Έκαμε κανένας κάποια έρευνα για το πόσα στοιχίζει να διατηρεί κάποιος ένα μαγαζί στην Ελλάδα και το ίδιο μαγαζί στην Κύπρο;
Τύπου σουβλατζίδικο, ή μπυραρία, ή ένα γραφείο ή μπαρ;

Ακούω δαμέ για άδεια που πληρώνεις στο κράτος, για άδεια που πληρώνεις στο δήμο όπου εδρεύει η εταιρεία σου, για άδεια στον ΚΟΤ για παράδειγμα, πληρωμή για θέσεις πάρκινγκ (όπου ισχύει), άδεια για τραπεζάκια έξω, άδεια για πώληση αλκοόλ- που πάει με άδεια για πώληση 1002 άλλων ειδών, για άδεια για εισαγωγές που μπορεί να κάμνεις, τζι αν εν ανακυκλώσιμα υλικά που εισάγεις, έξτρα άδεια για τις υποδομές ανακύκλωσης που πρέπει να έχει το κράτος, τζαι σκύβαλα (άκου λέξη, γελώ κάθε φορά) εκτός του προηγούμενου ποσού, τζαι για 1002 λογιών άδειες τζαι φόρους.

Και απορώ αν στην Ελλάδα με τις τιμές έτσι έχουν τέτοια έξοδα ή αν είναι ψιλο/χοντρόπαράνομοι, ή αν απλά δεν κοστίζει τόσο να διατηρείς ένα μαγαζί.

11 σχόλια:

pax είπε...

Μα άραγε πράγματι βγάζουν όλες αυτές τις άδειες στην Κύπρο;

Beatrix Kiddo είπε...

παξ τις βγάζουν οι παραπάνω, κ αν δεν τις βγάλουν τους κυνηγούν ώσπου να τες βγάλουν. έχει τόσες άδειες ναι

Moonlight είπε...

Στην Κύπρο ναι. Κάποιοι την γλυτώνουν και δεν πληρώνουν για κάποια πράγματα όταν δεν υπάρχει και τρόπος να πληρώσουν, ή απλά τους συμφέρει να πληρώνουν πρόστιμο ξανά και ξανά. Πχ να έχουν πολλά τραπεζάκια έχω σε πεζόδρομο/πεζοδρόμιο σε σημείο που δεν έχει χώρο για τον πεζό. Ούτως ή άλλως δεν θα του έδινε κανείς άδεια για τέτοιο πράγμα, ενώ αυτά τα τραπέζια του κερδίζουν ποσό μεγαλύτερο από τα έξοδα που θα έχει για το πρόστιμο.
Σε γενικές γραμμές όμως τα πληρώνουν κι αν παν να μην, πάνε καρφωτοί από ανταγωνιστές που τα πληρώνουν.
Στην Ελλάδα πραγματικά αμφιβάλλω αν φκαίνουν τα έξοδά τους με τον καφέ στο 1μιση ευρώ ασπούμε αν πληρώνουν τέτοια ποσά όσα εδώ για τόσες πολλές άδειες κλπ. Εντωμεταξύ ξέχασα να αναφέρω και την άδεια μουσικής. Το 2004-5 έμαθα ότι υπάρχει τζι έτσι πράμα!

Dr Low είπε...

Και στην Ελλάδα τα ίδια και (τρις)χειρότερα είναι. Για να καταφέρει κάποιος να ανοίξει ένα μαγαζί πρέπει να τρέχει 6 μήνες (το λιγοτερο) για να μαζευει χαρτούρα :( Και φυσικά κάθε χρόνο τα ίδια για ανανέωση αδειων κλπ.

Τα έξοδά τους μια χαρά τα βγάζουν, μην ανησυχείς. Και με το παραπάνω μη σου πω. Πάντα υπάρχουν "τρόποι" για κέρδος ;)

Mademoiselle Hyde είπε...

Φίλη ναι! Έχει μιαν φάουσα άδειες... Τώρα που μπήκα λίγο στη διαδικασία με την μικρο-επιχειρηση της ξαδέρφης που έγραψα πριν λίγο καιρό, και είδα τι χρειάζεται... εφριξα... Και το τι πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο για τούντες άδειες μεν αρωτας. Ως και το πως θα είναι γραμμένη μια διεύθυνση πάνω στο μενού ενός εστιατορίου έχουν άποψη 10 μονοστέφανοι!

Moonlight είπε...

Dr Low τα βγάζουν όλα αυτά τα μαγαζιά τα έξοδά τους; Εγώ είμαι πεπεισμένη ότι κάποια δεν έχουν όλες αυτές τις άδειες, απλά. Ή έλεγα μήπως δεν είναι δεν είναι τόσες πολλές ή τόσο μεγάλο το κόστος... Είναι ένα κεφάλαιο από μόνα τους όλα αυτά ρε!

Μαμζέλ μου έχεις και εμπειρία δηλαδής α; Να σε πιάσουμε που κοντά. :p Πραγματικά, σκέφτουμαι ότι θαήθελα να κάτσω να κάμω ένα μπίζνες πλαν για ένα μαγαζί και ξέρω όλα αυτά ΧΩΡΙΣ να έχω ασχοληθεί καν, από αυτά που ακούω χωρίς να αναφέρω κάτι, απλά ξέρω ότι υπάρχουν όλα αυτά. Φαντάσου να πω να ασχοληθώ τι έχει να γίνει. Πώς μπορείς να κάμεις μπίζνες πλαν για να δεις ΑΝ συμφέρει και ΑΝ μπορεί να γίνει και ΤΙ θα κοστίσει μια τέτοια επιχείρηση, άμα μόνο οι άδειες εν τόσα πράγματα; Το να θέλεις να σερβίρεις και φαγητό ούτε καν θέλω να το σκέφτομαι...
Τζαι το άλλο. Έννεν λίο παρανοϊκό να πληρώνεις άδεια για την εταιρεία σου και να πληρώνεις και άδεια άσκησης επαγγέλματος, και να πληρώνεις και στο δήμο όπου στεγάζεσαι (και δεν θέλω να ξέρω και τι άλλο);;;!!!

Dr Low είπε...

Κάποια μαγαζιά τα βγάζουν τα έξοδά τους και με το παραπάνω...με διάφορους τρόπους! Ας πούμε ότι ένας από αυτούς είναι η αισχροκέρδεια και η αλόγιστη εκμετάλλευση των υπαλλήλων, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Οι 3 στους 4 υπαλλήλους είναι για μήνες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι ενώ οι μισθοί που "παίζουν δεν είναι πάνω από 500 ευρώ. Να σου πω ενα παράδειγμα....υπάλληλος τουριστικού γραφείου (κρατήσεις, οργάνωση πακέτων εκδρομών κλπ) με ωράριο Δευτέρα ως και Σάββατο, 3 το απόγευμα με 11 το βράδυ (τουριστική περιοχή γαρ!), με δηλωμένη την Τετάρτη ως ρεπό (που δεν δίνεται φυσικά!) παίρνει 500 ευρώ καθαρά το μήνα

Κάποια άλλα μαγαζιά απλά φυτοζωούν κρατώντας υπαλλήλους κυρίως και προμηθευτές απλήρωτους μέχρι να έρθει η μέρα που θα κλείσουν. Και έχουν κλείσει παααρα πολλά τα τελευταία χρόνια.

Αν θελεις να ανοιξεις καποιο μαγαζι, θα σου πρότεινα να μη το ανοίξεις στην Ελλάδα. Για ευνόητους λόγους ;)

Καλώς σε βρήκα είπα?

Moonlight είπε...

Καλώς με βρήκες καλώς με βρήκες! Χα!
Δεν είμαι στην Ελλάδα και δεν έχω τέτοιο σκοπό. Η απορία μου είναι ακριβώς αυτή: Πώς το κράτος απαιτεί με τέτοιες φορολογίες και χρεώσεις που επιβάλλει να ζει ένα μαγαζί που δεν χρεώνει για παράδειγμα €10 το κοκτέιλ, και €5 τον καφέ, και €18 το πλάτερ, και είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του ώστε να λειτουργεί σωστά η όλη επιχείρηση.
Είχα ψάξει για δουλειά στην Αθήνα πριν από λίγα χρόνια και ξέρω τι παίζει, όχι μόνο σε τέτοια επαγγέλματα, αλλά σε οποιαδήποτε εταιρεία... Είχα αποφασίσει ότι φταίει ο καθένας για όλη αυτή την κατάσταση: και ο εργοδότης που δεν είναι σωστός, και ο υπάλληλος που δέχεται να εργάζεται σε τέτοιες συνθήκες (έστω όσοι έχουν ή είχαν κάποτε το περιθώριο να μην το κάνουν), και το κράτος που μπορεί να παρακαμφθεί εύκολα, και οι ελλιπείς έλεγχοι, και ξανά το κράτος στις περιπτώσεις που απομυζεί μια εταιρεία.

Dreamer είπε...

πιστεύκω ότι στην Ελλάδα εν πολλά πιο εύκολο τζιαι συνηθισμένο ίσως να λειτουργούν χωρίς ούλλες τες άδειες. εν νομίζω ναν πιο εύκολο για κάποιον που θέλει να τα κάμει ούλλα νόμιμα στην Ελλάδα.
Πριν μερικές εβδομάδες, ένας τουιτεράς καλαμαράς, παραληρούσε για το πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα να είναι κάποιος επιχειρηματίας τζιαι να ξεκινήσει την παρούσα φάση κάτι δικό του.

Moonlight είπε...

Dreamer, ποιός τουιτεράς θυμούμαστε ή μπα;

Dreamer είπε...

Νομίζω εν ο cinamonnellis αλλά δε δίνω και όρκο