Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Κυριακή στην Εκκλησία

Εχτές επήα εκκλησία.
Έκατσα πίσω πίσω που είχε σκάμνους, τζαι ο πατήρ επήε μπροστά με τους ΑΝΤΡΕΣ.
Σε κάποια φάση μπαίνουν μέσα 2 κυρίες με ένα παιδί, γύρω στα 17 που είχε κάποιο πρόβλημα νοητικής στέρησης.
Το παιδί εχαιρετούσε τον κόσμο τζαι άμα τον εβάλαν τζι έκατσε εξεκίνησε να μιλά μιας γιαγιάς που εκάθετουν δίπλα του, που ήταν θεία του ή κάτι τέθκιον. Εν εψυθίριζεν, αλλά εν εφώναζεν τζιόλας.
Η μάνα του δίπλα να του φακκά πας στο σhέριν τζαι να του λαλεί κάθε 3 δευτερόλεπτα "σιώπα", "ούσσου", "κλείστο στόμα σου", "έννα σε φκάλω έξω". Σε κάποια φάση ο παπάς εγύρισε μπροστά τζαι ακούστηκεν πιο δυνατά, που το μικρόφωνο. Το παιδί εξηππάστηκεν, εφοήθηκεν τζαι έμπηξεν τη φωνή "φάουσα να φκάλεις"! Η μάνα πκιόν παουρκάν τζαι κακόν "στούππα το στόμα σου είπουν σου", "αν δεν σκάσεις τωρά θα σε πάρω σπίτι να σε κάμω άχρηστον", "τώρα που έννα έρτει ο παπάς σου να δεις τι έσhει να γινεί", "ούτε στο σκολείον εν θα σε πιάννουσιν" και άλλα όμορφα.
Εγύρισεν μια κυρία που μπροστά τζαι λαλεί της μάνας "μεν του διάς σημασία, άφηστον", εγύρισε μια άλλη που πίσω τζαι λαλεί τους "πρώτη φορά έρκεται εκκλησία;" Είπαν της πως ναι. Εντωμεταξύ το παιδί να φωνάζει "επέλλανεν μας", "έσπασε μου τα αφκιά μου", "ήντα φωνάζει έτσι;" τζαι να μεν τον φκάλλουν λίον έξω να ηρεμήσει τζαι να τον φέρουν. Να μεν του απαντούν ότι "έτσι ένι, τωρά ο πάτερ λαλεί το τάδε και το τάδε", να μεν του εξηγούν, να του λαλούν μόνο να σκάσει τζαι ότι θα τον δέρουν κλπ.
Σε ένα σημείο εν εκρατήθηκα. Μετά που του είπεν η μάνα του "ήντα βάσανο μου έδωκεν ο θεός", εγύρισεν τζαι είπεν του τζαι "Σκάσε είπα σου. Τώρα που θα σε πάρω σπίτι θα σε κάμω άχρηστον. Θα σου κάμω τη φάτσα σου ολογαίματη να σε πάρουν με την άμπουλα στο νοσοκομείο" εγύρισα τζι εγώ τζαι λαλώ της "ναι αλλά τούτα του λαλείτε, τούτα ακούει, τούτα μαθαίνει, τούτα θα λαλεί τζαι τζίνος" (να σημειώσω ότι οι υπόλοιπες του κουβέντες ήταν εντελώς copy paste κουβέντων τζαι κινήσεων που έκαμνεν η μάνα (πχ "αντροπή ετσι πράμαν" συνοδευόμενο που την κίνηση που το χέρι πιάνει τα μάγουλα).
Ήρτεν η ώρα της κοινωνίας, πιάννει τον η (άλλη) θεία (;) του τζαι παίρνει τον (που τους πρώτους ασπούμεν, άμπα τζαι πάρει τον στο τέλος να μεν στέκεται ουρά τζαι να αγριέφκει) τζαι (σύφωνα με τον πατέρα ο οπόιος ήταν κοντά τζαι άκουεν) εσυνέχισεν τζαι τούτη να τον απειλεί "να'ρτει ο παπάς σου τζαι θα σε βάλουμεν μες στο ψυγείο να παγώσεις", "θα σε πάρω σπίτι τζαι δεν θα σε φκάλω ποττέ που τζιμέσα, δεν θα πάεις πούποτε ξανά".

Απορώ ποιός φταίει για τούτην την κατάστασην, αν μπορεί να γίνει κάτι, αν μπορούν οι γονείς να μάθουν πλέον. Με τι ψυσhή μια μάνα λαλεί του κοπελλουθκιού της ότι είναι το βάσαν που της έδωκεν ο θεός; Εν κανεί που τούτο το πράμαν εν ύβρις στο θεό τζαι λαλεί το μες στην εκκλησhιά, λαλεί το του μωρού της. Του μωρού της που εν καλά, μπορεί να μιλήσει, να εκφραστεί, να ξέρει η μάνα του ανά πάσα στιγμή αν πεινά, αν διψά, αν πονεί, αν εν λυπημένος, αν θέλει να πάει στην τουαλέτα.

Απορώ γιατί έκλεισε το μοναδικό ίδρυμα που υπήρχε για μωρά με καθυστέρηση, η "Νέα Ελεούσα", αν τα σπιτάκια όπου εμεταφερθήκαν τα μωρά τζίνα εν αρκετά για τις ανάγκες που υπάρχουν, που είναι τα μωρά με τις πιο σοβαρές μορφές τέθκοιων προβλημάτων που δεν μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία μας όπως θα εμπορούσεν τούτο το παιδάκι.....
PS. Σόρυ για τα λάθη, επέρασεν μιάμιση μέρα τζαι ακόμα είμαι εξοργισμένη τζαι στεναχωρεμένη με το θέαμα τούτο, τόσο πολλά που εν μπορώ να τα γράφω προσεκτικά τζαι να ελέγχω τούτα ούλλα που έγραψα.

22 σχόλια:

Ωραία Ελένη είπε...

Πω πω... τί άσχημο πράμα... είναι όλα αυτά που μας λείπουν στην κοινωνία... ένας φορέας που να βοηθά και τους γονείς και τα άτομα αυτά... πολύ λυπηρό...

Sike είπε...

grafw me to stoma orthanoixto

WTF

en ginetai

prepei na kamoume kati!!

en mboreis na matheis poioi eni? na paei to grafeio evimerias or something - email me na tous kataggeilw egw me to onoma mou an theleis. WTF. Bitches.

inda krima!!! en to xwrei o nous mou!! sto psigeio na pagwseis????????????? ti fatsa sou ologaimati??????? signwmin, ekatalaven oti to mwro tis eshei provlima ygeias tziai kamnei etsi??? TA ANTERA MOU

Disciple είπε...

Τι να πεις; Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι ήθελα να σπάσω τα μούτρα της μάνας, τζιαι όσων εκάθουνταν κοντά τζιαι εν της ελαλούσαν τίποτε.

Μετά όμως εσκέφτηκα...πόσο δύσκολο θα είναι να μεγαλώσεις ένα παιδί με νοητική καθυστέρηση, χωρίς βοήθεια που κανένα; Ίσως στο τέλος να νικά η κούραση...Εν ηξέρω.

Moonlight είπε...

@Ελένη: Δεν είναι άσχημο, είναι τραγικό. Και δεν είναι λίγα τα μωρά τούτα, οι γονείς πρέπει να μπορέσουν κι εκείνοι να έχουν μια πιο "φυσιολογική" ζωή, να δουλέψουν, να κάμουν άλλα μωρά, να δουν και τους εαυτούς τους, και η κοινωνία είναι σχεδόν απούσα σε τούτο τον αγώνα.

@Sike: δυστυχώς δεν ξέρω το όνομα της οικογεένειας η κάτι σχετικό, δεν ήταν και στην εκκλησία της ενορίας μου να πω ότι θα ρωτήσω να μάθω... Αλλιώς έπιαννα τζι εγώ το γραφείο ευημερίας με το όνομα μου, τώρα μεν αντραπώ τζιόλας... Οι κουβέντες τους μια προς μια εκάμναν με να θέλω να τσιριλλώ, έκλεια τα μάθκια μου τζαι έκαμνα το μόνο που εμπορούσα τζίνη την ωρα-(επροσ)εύχουμουν να έβρουν φώτιση τζίντα πλάσματα τζαι υπομονή τζαι δύναμη, να καταλάβουν ότι έννεν βάσανο που τους έδωκεν ο θεός, να καταλάβουν ΓΙΑΤΙ υπάρχουν στη ζωή τζήντου παιθκιού, με τι τρόπο τους χρειάζεται ο γιός τους. Το μόνο που εσκέφτουμουν εν ότι το πρόβλημα έσhει το τζήνη, όι το μωρό.

@Αππωμένη:τζι εμένα η μάνα μου είσhε μωρό με πρόβλημα, πολλά σhειρόττερο που τούτο, τζαι είσhε με τζι εμένα τζαι την αδερφή μου παράλληλα για κάποια χρόνια. Τζαι για ορισμένα χρόνια ήταν σπίτι το μωρό τούτο τζαι εζούσεν το μέρα με τη μέρα, και όταν έπρεπε η μάνα μου να δουλέψει τζαι επήρεν τον στο ίδρυμα ΠΑΛΕ επήεννε κάθε μέρα να τον ταΐσει ή να δει αν τον εταΐσαν, αν τον ελούσαν, αν τον αλλάξαν, να δει τις πληγές του κλπ. Τζαι στο τέλος εχάσαμεν τον, τούτη η μάνα τι έπρεπε να λαλεί του θεού, τι έπρεπε να λαλεί του μωρού τούτου, πως έπρεπε να του συμπεριφέρεται με βάση τα κριτήρια της τούτης της...."μάνας";

Ξέρω ότι εν εύκολο να τα λαλούμεν τα λάθη των άλλων, τζι ότι εν ξέρουμεν πώς θα ήμασταν εμείς σε τέθκοιες περιστάσεις, αλλά θορώ ότι εν λάθος τζαι εν ρίχνω το φταίξιμο μόνο στη μάνα, αλλά τζαι στην κοινωνία που την άφησε απαίδευτη, αβοήθητη σε τούτη τη θέση, που της επιβάλλει πιο πολλά να κάμει το μωρό "να σκάσει" επειδή εν μες στην εκκλησία, παρά να κάμει κάτι για το πώς νοιώθει τζίνο το πλάσμα, τζαι για τους παλιούς που δεν έχουν συναίσθηση τζαι τωρά λαλούν μιάς ψυχής ιδιαίτερης ότι "θα σε βάλω μες στο ψυγείο να παγώσεις" τζαι μετά παν τζαι κοινωνούν τζαι εν έσhει τίποτε.

Raindrops είπε...

Τραγικό. Κρίμα το παιδί.
Κρίμα και η μάνα που δυστυχώς δεν μπορεί να διαχειριστεί το γολγοθά της και το "χειρίζεται" με λάθος τρόπο.
Ακόμη πιο τραγικό που αυτή μάνα και το παιδί δεν είχαν προφανώς κάποιο άτομο σωστό να τους καθοδηγήσει.
Η στήριξη της πολιτείας/κοινωνίας μας θα έπρεπε να τους παραχωρηθεί κανονικά από τη στιγμή γέννησης του παιδιού..πριν καν φύγουν από το νοσοκομείο.
Για τη Νεά Ελεούσα και τα σπιτάκια από προσωπικές εμπειρίες... δεν θα μιλήσω καν..δεν είναι και ότι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε δυστυχώς.
ΥΓ. Κρίμα γιατί ακόμη και κάποια άτομα που θα θέλαμε να κάνουμε κάτι, δεν θα κάνουμε τλκ τίποτα, πέρα από το να διαβάσουμε την ανάρτηση και να στεναχωρεθούμε..

Raindrops είπε...

Ελπίζω να μην χάθηκε..το προηγούμενο ανώνυμο σχόλιο είναι δικό μου.

Ανώνυμος είπε...

anatrishiasa!!
en aparadekto touto to prama..oso kourasmeni kai na einai i mana oso kai an taleporite den dikeologite na lalei etsi pramata..den dikeologite..kai to shirotero en oti eperase mou pou to nou oti gia na ta lalei iparxei periptosi kai na ta kamnei..pou ethelo na to skeftoume..
apistefto..ego etha antexa na ta akouo pantos,enixero pos tha antidrousa..

maria

Dementia_Inc είπε...

Αυτοί είμαστε,αυτή είναι η κοινωνία που φτιάξαμε..

paparouna είπε...

:'( sigharitiria gia tin ypomoni p edei3es kai den tin eskotwses tin "kyria"...Enas theos 3erei an tha esigkratoumoun sti thesi sou...

Sike είπε...

anwnymi maria, ennoeitai oti ta kamnei, kai akoma xeirotera.
Otan yparxoun anthrwpoi pou dimosiws einai ypodeigmata alla sto spiti tous axristoi, skeftou touti i genaika pou ta lalei je dimosiws dld ti kamnei essw tis.

Opws to les moonlight, o Theos na tous lypithei je na tous fwtizei.

postbabylon είπε...

wtf?
en gia patsarkes mana tou!!

Ανώνυμος είπε...

apisteuto. ta atoma pou exun perissoteri anagki tin katanoisi kai tin stiriksi twn gyrwn tous na antimetwpizontai me tetoio apanthrwpo tropo...vevaia kai i oikogeneia xreiazetai stiriksi apo ti prwti stigmi. i oikogeneia mporei na paiksei terastio rolo stin eukoloteri prosarmogi twn paidiwn me noitiki kathysterisi sti koinwnia. ena sygklonistiko paradeigma apotelei i martyria mias manas paidiou me syndromo Down, pou mporei stin arxi na lygise alla den ta evale katw. To vivlio einai tis Iwannas Tsokopoulou kai onomazetai "Einai o gios m". Symptwsi i teleutaia skini pu perigrafei einai se mia ekklisia kai kleinei me ta pio katw logia
«...Πήγαινα πότε πίσω από τον κύριο με τα μπλε, πότε πίσω από το ζευγάρι και είχα μια επιθυμία να τους φωνάξω, όχι να τους πω, να τους φωνάξω δυνατά: Ο Λεωνίδας, αυτό το ευγενικό, το καλό, το τόσο γλυκό παιδί είναι δικό μου, είμαι η μάνα του, είναι ο γιος μου, το ακούτε; ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ!»

makari kai to paidi stin diki su istoria na eixe ti tyxi na eixe mia tetoia mana..etsi prepei nan oi manes. krima

Chara

Νηπενθές είπε...

Afti einai i koinonia gia to fenesthai kai to taxa prepei.. je to pio tragiko touto oula na ginounte mesa stin ekklisia pou taxa o kosmos irema je prosefxete..

o xristos eipen ena prama 'agapate allilous'.. i eklisia evallen je shilia alla prepei.. i koinonia 10 shiliaes alla tosa..

kanenas den akouse tin monadiki kouventa p eipen o xristos je o kosmos ginete perissoteros egwistis kathimera logw tis katantias toutou sistimatos..

yg. sorry p en grafw ellinika alla en eshi ellinika touto to pc

Thanks for sharing tin istoria..

CyQr είπε...

Η μάνα είναι απαράδεκτη. Επίσης και ο παπάς της εκκλησίας έπρεπε να σταματήσει την λειτουργία να της κάμει ένα προσωπικό κήρυγμα για το πως μιλά του παιδιού της.

Σε αυτό το παιδί και στον αδελφό σου αφιερώνω το νέο τραγούδι της Lady Gaga I was born this way:
http://www.youtube.com/watch?v=Z4a8QtvOkBQ

Moonlight είπε...

@Raindrops:Για τη Νέα Ελεούσα και τα σπιτάκια τι να πω; Δεν ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά κάτι ήταν, και είχε και καλά πλάσματα μέσα, η μάνα μου βοηθήθηκε αρκετά μπορώ να πω.....
Κατά τα άλλα σίγουρα δεν έγινε κάτι γι'αυτό το περιστατικό, ελπίζω την επόμενη φορά (μακάρι να μην τύχει) να μπορέσω να κάνω κάτι εκείνη την ώρα, επί τόπου.

@Maria: Κι εγώ νομίζω πως τα κάμνει. Αν όι, εν θα ελάλεν τόσο βαριές κουβέντες, ίσως το πολύ τα συνηθισμένα. Κακά πράματα πάλε, αλλά όι σε έτσι σημείο. Για να λαλεί πράματα με τόση οργή μάλλον θα έφτασε σε τούτο το σημείο που θα τα έκαμε τζιόλας.

@Dementia: Μακάρι να μπορέσουμε να την αλλάξουμε λίγο προς το καλύτερο. Δύσκολο, αλλά μακάρι.

@Rosa Damascena: Σκέφτουμαι το ακόμα τζαι αναρωθκιούμαι πώς τζαι εν έκαμα σκηνή. :S

@Post: Δεν ξέρω αν φταίει τόσο η μάνα όσο το κράτος που την θεωρεί ικανή τζαι άξια να έχει το μωρό τούτο κοντά της.

@Chara: Το θέμα είναι πως το κράτος δεν βοηθά, δεν κοιτάζει τούτες τες περιπτώσεις. Ακόμα τζαι έτοιμη να εν η κοινωνία να δεχτεί τούτα τα πλάσματα με κάποιο τρόπο, το κράτος δεν κάμνει κάτι, μάλλον αποτρέπει σε κάποιοες περιπτώσεις την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Εν θέλω να πιστεύκω ότι ο κόσμος ο πολύς απορρίπτει τα μέλη της τούτα.

@Nipenthes: Δεν μπορώ να πω πόσο φταίει η κοινωνια, το κράτος, η εκκλησία. Πάντως θυμούμαι μια φορά που επίαμε με το σχολείο εκκλησία τζαι μια κορού, όι που ασέβια, αλλά που συνήθεια, έβαλε το πόδι της πάνω στο άλλο. Τζαι ο πάτερ εθεώρησε σωστό να σταματήσει τη λειτουργία για να πει της κορούς να κατεβάσει το πόδι της. Τούτος εν εμπορούσε να κάμει κάτι τέθκοιον; Αφού μπροστά του ήταν που ειπώθηκε η φράση "θα σε βάλω μες στο ψυγείο να παγώσεις", τζαι εκοινώνησε την τζιόλας τούτην με τούτη τη ψυσhή.

@CyQr: Απάντησα σχετικά αμέσως πιο πάνω. Αναρωθκιούμαι μήπως ήξερε κάτι παραπάνω για την κατάσταση ο πάτερ και εν εμίλησε. Τι να πω πια;
Ευχαριστώ για την αφιέρωση, σίγουρα οι ψυσhές των αθρώπων τούτων εν πιο καθαρές που τες δικές μας. Αγγελούδια.

Αχάπαρη είπε...

Μπας τζιαι είσιεν τζιαι η μάνα/θεία/whatever κάποιο πρόβλημα ψυχολογικό? Διότι εν μπορώ να πιστέψω οτι νορμαλ άνθρωπος θα έκαμνε κάτι τέθκιο σε ένα μωρό.

Μαίρη (Ginger) είπε...

Δυστυχώς οι γονείς δεν έχουν άλλη γνώση παρά μόνο αυτή που τους δίνει η λογική και η καρδιά τους. Δεν είμαι μητέρα αλλά φαντάζομαι ότι μιά μάνα που έχει παιδάκι με ειδικές ανάγκες χρειάζεται τεράστια υπομονή και κουράγιο. Μα δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Εδώ υπάρχουν "μανάδες" που υγιέστατα νεογέννητα τα πετάνε πόσο μάλλον ένα τόσο ειδικό παιδάκι. Εχω γνωρίσει όμως και μανάδες όπως μιάς φίλης Κυπρίας που η κόρη της εδώ και χρόνια παλεύει με τους καρκίνους κι αυτή δεν κλείνει μάτι δίπλα της. Ο Θεός να το προστατέψει αυτό το παιδί. Καλή μέρα να έχουμε.

Neerie είπε...

το μωρό στενοχωρκέται τζαι χρειάζεται αγάπη αλλά λογικά, αν έσιει έτσι μεγάλο πρόβλημα δεν αντιλαμβάνεται πολλά

εν η μάνα που θέλει βοήθεια, να μάθει να το χειρίζεται μέσα της τζαι έξω της

ο Θεός να τους βοηθήσει...

Ανώνυμος είπε...

To thema en oti enen mono i mana tou mwrou pou to apilouse, alla esinexise tin kouventa kai i theia pio meta pou simeni oti touto ginete genika sto spiti.
gia tin ipostiri3i pou dia i kivernisi/koinonia dame einai aparadexti ke en akouo na alla3e tpt ta teleftea 50xronia, ektos pou to idrima tou steliou ioannou pou en gia megalis ilikias "mora".
Prosopiki empiria mu emena en oti o pappous mu anagkastike ke metakomise olokliri oikogenia(4 paidia) sto e3oteriko gia mia kaliteri zwi sto moro tou pou ixe noitiki kathisterisi.

Ουφ! είπε...

σωστά της είπες πως ότι ακούει θα λέει αλλά δυστυχώς δεν νομίζω να το επεξεργάστηκε καθόλου... όπως πάνε τα μωρά σχολείο θα έπρεπε να πηγαίνουν και οι γονείς πιστεύω!

Moonlight είπε...

@Αχάπαρη: Τζι εγώ τούτο σκέφτουμαι, ότι κάτι τέθκοιο θα εσυνέβενε και δεν θα εμίλησε ο πάτερ.

@Ginger: Σίγουρα υπάρχουν γονείς και γονείς. Απλά εν επερίμενα στην Κύπρο να έχουμε έτσι ακραία περιστατικά.

@Neerie: Δεν αφαίνετουν μεγάλο το πρόβλημα του μωρού, αλλά και να είναι τόσο μεγάλο που ΑΝ είναι μόνο λόγια να μην τα καταλαβαίνει, πάλι δυσχαιρένουν τη θέση τους που ακούει το παιδάκι έτσι κουβέντες τζαι επαναλαμβάνει τες.

@Ανώνυμη φιλενάς: Τζι εμένα έκαμε μου εντύπωση που είχαν ούλλοι που γυρώ το "δικαίωμα" να του συμπεριφέρουνται έτσι... Κατά τα άλλα στο Στέλιου Ιωάννου δέχουνται αθρώπους με μικρά ή μεσαία προβλήματα όπως τα ονομάζουν και έχουν στόχο να τους καταρτίσουν κάπως ώστε να ενταχθούν τελικά στην κοινωνία. Δεν έχουν στόχο την ανακούφιση της μάνας/της οικογένειας που έχει ένα μωρό που δεν μπορεί να ζήσει ούτε καν ΣΧΕΔΟΝ μόνο του, ούτε την προσοχή και τη φροντίδα τούτων των περιπτώσεων.

@Ουφ!: Κι εγώ κάτι έτσι νομίζω πρέπει να γίνεται αλλά δυστυχώς το κράτος μας δεν βοηθά.

Το κακό είναι πως ούτε τα ειδικά σχολεία δεν λειτουργούν όπως πρέπει, θυμούμαι πριν λίγο καιρό η πρόεδρος του συνδέσμου γονέων καποιου σχολείου ή κάτι έτσι, εμίλησε για τα διάφορα θέματα που υπάρχουν. Εν λυπηρό. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια, καμία πρόνοια. Και εν λογικό. Άμα για τους αθρώπους με προοπτικές μεγάλες δεν τους προωθεί το κράτος, πώς περιμένουμε να συμπεριφερτούν στα πλάσματα που δεν θα του "προσφέρουν" κάτι;

hecate είπε...

Αν πάτε να έβρετε τον πάτερ να συζητήσετε μαζί του για την οικογένεια τούτη, αν τους ξέρει, κ πως θα μπορούσαν να βοηθηθούν? Έσσιει τζιαι τζείνος (ο πάτερ) ευθύνη, όπως τζιαι ούλλοι όσοι ήταν τζιαμέ τζιαι εν εκάμαν τίποτε τζιαι όσοι ξέρουν την οικογένεια τζιαι εν κάμνουν τίποτε. Έσσιεις απόλυτο δίκιο για τις ευθύνες της κοινωνίας, αλλά, ας μεν ξιχάννουμε ότι 'η κοινωνία' είμαστε ούλλες/ οι εμείς, έννεν κάτι το αόριστο, γενικό τζιαι ασύλληπτο, έννεν κάτι που αιωρείται που πάνω μας τζιαι καθορίζει μας, αλλά απαρτιζεται που εμας τζιαι εν (τζιαι) εμείς που την καθορίζουμε.