Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Η γλώσσα μπορεί να εν σεξιστική;


Έπεσα προ ολίγου σε ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το "φύλο της γλώσσας". Ώρες ώρες θυμίζει μου τσαρλατάνους επιστήμονες, αλλά νομίζω ότι κάποια βάση υπάρχει.

9 σχόλια:

postbabylon είπε...

ha, ethimises mou tes spoudes mou. Efaamen ta me to koutali touta. Akoma omws polla endiaferon!

Κυπριακόφωνος είπε...

αρκετά ενδιαφέρον!

πάντως εγιώ πιστεύκω ότι πρέπει να υπάρχουν τα θηλυκά των λέξεων πχ. προεδρίνα, συγγράσισσα κτλ. το άλλον όμως περί "φοιτητές" πχ., μπορεί να λυθεί μόνον με έναν νέον τύπου πληθυντικού ή με την δημιουργίαν μιας ουδέτερης λέξης. Πχ. φοιτητής, φοιτήτρια, ούλλοι μαζί = φοιτητόν :ρ

κάτι έτσι τελως πάντων!

the Idiot Mouflon είπε...

Σέξυ πάντως σίγουρα μπορεί να είναι...

Moonlight είπε...

@postbabylon: ήντα σπουδές; θέλεις να μου κάμεις κάτι stylistics εργασίες που έχω; έχω τζαι πτυχιακή αν θέλεις παραπάνω ελευθερία!

@Κυπριακόφωνος: νομίζω έννεν θέμα προς επίλυση, εν απλά θέμα που εν ωραίο να ερευνήσεις ή απλά να παρατηρήσεις. Πχ με τους ερασμίτες φίλους μας πάντα ελαλούσαμε ο καθένας για τη γλώσσα του ότι εν άλλο γένος τα διάφορα αντικείμενα.

@αγρινό παγωτό: τζαι η γλώσσα as in language, τζαι η γλώσσα as in tongue... χαχα! (η γλώσσα του παπουτσιού όι τόσο μάλλον)

postbabylon είπε...

H spoudh mou eishen mesa pollh glwssologia. Ta mathimatimatika ths glwssas. Yikes! Apofeuga thn opou emporoun. Stylistics kati ginetai.
mono katharh glwssologia, semantics semiotics and the likes varkoumai ta polla!
Thkialekse thema pou na to agapas gia th ptyxiakh sou. Alliws eni fkainei!

Moonlight είπε...

Μπορεί να μεν έχει πιο βαρετές εργασίες που τούτες τες 2. Εν τζαι καμιάν εκατστή σελίδες η κάθε μια ή κάτι...
Πτυχιακή για θα βάλω πρταιρεότητα να έβρω κάτι που να με ενδιαφέρει τζαι να μεν βρίσκω καθηγητές να με αναλάβουν, για θα έβρω καθηγητές πιο συνεπείς τζαι θα κάμω θέμα που να δέχουνται να αναλάβουν τζίνοι τζι εγώ να το βαρκούμαι για να τελειώννω κάποτε. Έννεν επιλογή μου δηλαδή...

Eólica είπε...

Καθόλου μα καθόλου τσαρλατάνοι επιστήμονες! Όσα λεν έχουν βάση, αφού, υπάρχουν και οι αντίστοιχες μελέτες που τα τεκμηριώνουν. Διαφωνώ όμως με τζείνο που λέει το άρθρο
"Ετσι, ενώ λέμε πλέον η γιατρίνα, η δικαστίνα, η βουλευτίνα, η στρατιωτίνα, ακόμα δεν έχουν ωριμάσει γλωσσικά η φιλολογίνα, η υπαλληλίνα, η πιλοτίνα και πάρα πολλά άλλα.". Νομίζω ότι ακόμα τζιαι σήμερα ο όρος "γιατρίνα, δικαστίνα, βουλευτίνα" εμπεριέχουν μια υποτιμητική έννοια, λες και δεν είσαι αρκετή για να κάμεις τούτη τη δουλειά. Διαφορετικό βάρος έσιει το "η γιατρός" τζιαι διαφορετικό "η γιατρίνα"

Moonlight είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Moonlight είπε...

Το τσαρλατάνοι είπα το που την έννοια ότι εμπορούσεν να είχαν θκιαλέξει τις λέξεις ώστε να τερκάζουν με τζίνα που λαλούν.

Όντως εν θορείς πουθενά Έλενα Ράπτη, Βουλευτίνα πχ. Ούτε η ίδια η γιατρός έννα πει είμαι γιατρίνα.
Στο πανεπιστήμιο όμως ελαλούσαν μας ότι είναι δόκινοι οι όροι, πολλά σωστοί, άσχετα πώς τους αντιλαμβανόμαστε μερικοί ακόμη.