Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Πώς να περάσετε τις διακοπές σας ή Χριστούγεννα στην κουζίνα ή κάτι τέτοιο.

Μπαίνουμε στο Χριστουγεννιάτικο μουντ και νομίζω τα σπίτια ξεκινούν να μυρίζουν κουραμπιέδες, μελομακάρονα, Christmas cakes, μεθυσμένες συνταγές, και άλλα καλούδια.

Κι επειδή όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα μπω στη διαδικασία να κουραστώ στην άδειά μου, μαγειρεύοντας, ορίστε μερικές ιδέες αν θέλετε να γινετε κι εσείς δημιουργικοί, να χαρίσετε ένα δώρο από τα χεράκια σας, και να ζεστάνετε το σπίτι σας με γιορτινά αρώματα.

Ξεκινώ με τη συνταγή για orangettes. Μην σας απογοητεύει το αποτέλεσμα στη φωτογραφία, βρήκα ότι έφταιγε πολύ η σοκολάτα που είχα χρησιμοποιήσει τότε. Τις επόμενες φορές που επανέλαβα τη συνταγή ήταν μια χαρά η όψη.
Αν θέλετε μπορώ να σας συστήσω μάρκα ή κατάστημα για να αγοράσετε τη σοκολάτα σας.
Δοκιμάζετε μετά το δέυτερο ξεπίκρισμα τις πορτοκαλόφλουδες για να ξέρετε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Πρέπει να νιώθεις λίγο ξινό, λίγο πικρό το πορτοκάλι, και όταν το βάλεις και στο σιρόπι το πικρό σχεδόν να εξαφανίζεται.
Άσε να στεγώσουν στη σχάρα και να στραγγίξουν overnight και βούτα στη σοκολάτα την επόμενη μέρα.
Προτίμησε να τα καλύψεις ολόκληρα, παρά να αφήσεις την άκρη χωρίς επικάλυψη σοκολάτας, εκτός αν θα καταναλωθούν εντός μερικών ημερών. Αλλιώς θα σκληρήνει πολύ το πορτοκάλι και είνια λίγο ξενερωτικό να είναι έτσι.

Μετά έχουμε τη συνταγή για σοκολατάκια με καρύδα. Είναι αρκετά απλή νομίζω, δεν είναι πολλά πράγματα που μπορεί να πάν λάθος. Σκέφτηκα ότι αν έχεις πολύ όρεξη, μπορείς να παγώσεις λίγη νουτέλλα στο ψυγείο και να ανοίγεις το μίγμα με την καρύδα στην παλάμη σου, να βάζεις στη μέση ένα μικρό κομματάκι νουτέλλας και να το κλείνεις γύρω γύρω με το μίγμα σε μπαλίτσα ή μακρόστενο σχήμα, πριν τα βουτήξεις στη σοκολάτα. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά νομίζω ότι είναι δυνατόν αν έχεις την ώρα, τη διάθεση και την υπομονή.

Μετά έχω μια συνταγή για αμυγδαλωτό. Μέσες άκρες είναι η συνταγή από το βιβλίο οικοκυρικών από το δημοτικό, με λίγα adjustments που εδραίωσα μετά από χρόνια που την κάνω.

1 ποτήρι αμυγδαλόψυχα αλεσμένη
1/2 ποτήρι ζάχαρη άχνη
1καπάκι της μπουκάλας κονιάκ
2 κουταλιές ανθόνερο
2-3 στεγόνες άρωμα πικραμύγδαλου
ζάχαρη για να τα βουτήξετε
γαρύφαλλα για γαρνιτούρα και το παραίτητο άρωμα
θήκες (φόρμες)

Αν χρειαστεί παραπάνω υγρό για να γίνει καλή η υφή της πάστας προσθέστε ένα ένα κουταλάκι κονιάκ και ανθόνερο και δοκιμάζετε.

Σημειώστε ότι με αυτή τη συνταγή σκεπάζουμε και το Christmas cake πριν μπει η ζαχαρόπαστα από πάνω.

Με την πιο πάνω συνταγή, μπορείτε να κανετε και το πιο κάτω σοκολατάκι. Είναι λίγο ζόρι αλλά αν έχετε τη διάθεση, δύσκολο δεν είναι σίγουρα.

Εκτός του αμυγδαλωτού θα χρειαστείτε μαύρη σοκολάτα (για εισηγήσεις ρωτήστε με mail για να σας στείλω), κόκκινα γλασέ (;) κερασάκια, κονιάκ.

Κόβετε τα κερασάκια σε τρίτα ή τέταρτσ και μαρινάρετε στο κονιάκ για μερικές ώρες (αν μπορείτε πάνω από 3 ώρες, τόσο το καλύτερο). Στραγγίζετε και τυλίγετε το κάθε κερασάκι σε ακυγδαλωτό το οποίο θα απλώσετε στην παλάμη σας και μετά θα σχηματίσετε σε μπαλίτσα γύρω από το κεράσι. Βουτήξτε σε μαυρη σοκολάτα που έχετε λιώσει σε μπεν μαρί και αφήστε σε αλουμινόχαρτο για να στεγνώσουν.

Τέλος μια συνταγή για μάφινς για ένα χριστουγεννιάτικο πρωινό ή για να συνοδεύσουν ένα χριστουγεννιάτικο τσάι.

Υλικά:
2 1/4 ποτήρια. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 ποτηριού ζάχαρη
3 κουταλάκια baking powder
1 πρέζα αλάτι
1/2 ποτήρι αμυγδαλόψυχα αλεσμένη
2 κουτάλια grand marnier
2 κουτάλια γάλα
2 κουτάκια φυστικέλαιο
1 κουταλάκι άρωμα πικραμύγδαλου
2 μεγάλα αυγά
2 ποτήρια. cranberries (προτιμώ παστά γιατί είναι γλυκά, ενώ τα κατεψυγμένα είναι ξινά. μπορείτε να το δοκιμάσετε αν σας αρέσει η αντίθεση, εμένα με γαλά σε στυλ σοκολάτα και μετά χυμός πορτοκάλι)
150γρ. λευκή σοκολάτα σε chocolate chips ή κομμένη σε μικρά κομματάκια
καστανή ζάχαρη για γαρνίρισμα
νιφάδες αμύγδαλου για γαρνίρισμα

Στεγνά υλικά αναμυγνίονται μαζί.
Υγρά υλικά αναμυγνίονται μαζί.
Χύνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά υλικά και ανακατεύοντας προσθέτουμε τα cranberries και τη λευκή σοκολάτα. Βάζουμε το μίγμα σε θήκες για μάφινς (ρωτήστε με πάλι, αν χρειάζεστε προμηθευτή). Πασπαλίστε με καστανή ζάχαρη και νιφάδες αμυγδάλων.
Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου για ένα 20λεπτο ή μέχρι να φουσκώσουν και να μπορείτε να τα τρυπήσετεμ ε μια οδοντογλυφίδα που θα βγαίνει καθαρή από μέσα. Αφήστε να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα δοκιμάσετε, αλλά όσο είναι ακόμη λίγο ζεστούλια είναι στα καλύτερά τους.


Από εκεί και πέρα φαντασία και αγάπη.

Θέλω να πω κάτι cheesy τύπου "χαρούμενες δημιουργίες" αλλά μπαααα....

Get your asses in that kitchen and make something delicious for your loved ones ρε! <3 p="">

4 σχόλια:

Mademoiselle Hyde είπε...

Ούφφου βάλεις μου ιδέες τζιαι πολλά ωραίες μάλιστα. Το θέμα εν ότι ο Mr Hyde φοάται άμπα τζιαι χαλάσει τες φέτες-φέτες λούρες-λούρες τζιαι εν τρώει έτσι πράματα οπότε θωρώ με να βάλλω 2-3 κιλά μόνη μου!

Ina είπε...

Αγαπώσε!Αυτό! :))
Πάω να κάνω τη λίστα μου με τα ψώνια και να ακυρώσω το ραντεβού με τη διαιτολόγο.Μετά τις γιορτές πάλε.

Unknown είπε...

Moon you are the best! Μα τι νοικοκυρά που είσαι κορίτσι μου! Απλά φαίνονται, μάλλον θα τα καταφέρω! Πάω και σε ενημερώνω με αποτελέσματα!!
ΧΧΧ

Moonlight είπε...

Mamzel, κάμε καλέ λία που το καθένα, αν μη τι άλλο για μικρά δωράκια!

Ίνα, εγώ υποσχέθηκα. Έλεα να το κάμω την άλλη βδομάδα που θα κάμω κι εγώ τα δικά μου για να βάλω καμιά φωτογραφία, αλλά άτε, να σας καθυστερώ;! Εν λέει! Περιμένω σχόλια!

Μικαέλλα, θέλω σχόλια και φωτογραφίες. Αν χρειαστείς τίποτε στείλε mail, συνήθως βλέπω τα την ίδια ώρα!