Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Nerdy tip.

Κρατούσα λίγο πίσω τον εαυτό μου από το να μοιραστεί αυτή τη γνώση, αλλά το πήρα απόφαση.

(Nerdy) tip of the day λοιπόν:
Ενώ στα αγγλικά συνηθίζεται σε κάποιο τίτλο (ταινίας, βιβλίου, επικεφαλίδας, τίτλο ανάρτησης) να γράφονται οι κύριες λέξεις (ας πούμε) με κεφαλαίο αρχικό, για παράδειγμα "A Midsummer Night's Dream", στα ελληνικά μπαίνει αρχικό μόνο στην πρώτη λέξη και στα κύρια ονόματα (όπως πάντα, άλλωστε). Θα γράψουμε δηλαδή "Όνειρο θερινής νυκτός".
Υπάρχει μια ευελιξία όταν ο "τίτλος" μας αποτελείται από μόνο δύο λέξεις, όπου μπορούμε να γράψουμε και τις δύο με κεφαλαίο, ή μόνο την πρώτη.
Άποψή μου, και άμα θέλετε να κρατήσετε το σωστό, να ακολουθείται ο πρώτος κανόνας και για τους τίτλους δύο λέξεων, για ομοιομορφία και συνοχή, αλλά και απλά γιατί είναι πιο εύκολο να ακολουθεί κανείς ένα γενικό κανόνα.

Εξαιρέσεις έχω δει και έχω την εντύπωση ότι είναι αποδεκτές, σε κείμενα συγκεκριμένου τύπου (πχ νομικά έγγραφα), όπου ένα ουσιαστικό αναφέρεται σε συγκεκριμένο ορισμό που έχει προαναφερθεί/δηλωθεί εκ των προτέρων στο εν λόγω κείμενο.

4 σχόλια:

Brenda είπε...

Love nerdy tips! :-)

Thanks!

Ina είπε...

Δηλαδή πρέπει να διορθώσω τον τίτλο της τελευταίας ανάρτησης ενώ είσαι μπορείς και να τον αφήσεις όπως είναι;

Moonlight είπε...

Brenda, μέσα μέσα λαλούμε τζαι τίποτε χρήσιμο για να σπάζουμε το τσιοφτολόημα.

Ina, εν ξέρω πώς ήταν ή αν τον άλλαξες, αλλά οι παραπάνω τίτλοι που θωρώ τελευταία θέλουν άλλαμα. Κάμνω το τζι εγώ νομίζω. Οπτικά εν πιο ωραίο, αλλά έννα το διορθώσω τωρά που το θυμήθηκα.

Ανώνυμος είπε...

χαιιι, ωραίο τιπ, ωραίο και το τραγουδάκι..