Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ριζότο της αγάπης

Εδώ και καιρό έχω τη συνταγή στα χέρια μου και διστάζω να δοκιμάσω να τη φτιάξω.
Και το βασικό κόνσεπτ άγνωστο σε μένα, και με το υλικό δεν είχα καμία σχέση μέχρι τώρα αφού ό,τι δοκίμασα ήταν αποτυχία.
Απόψε είχα όρεξη, και τα υλικά. Και η μάνα μου θα έφτιαχνε πέστο οπότε είπα το πολύ να φάνε εκείνοι το δικό μου φαΐ, κι εγώ το πέστο τους.


Final look
Υλικά:
3 βρασμένα πατζάρια
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτήρι ρύζι για ριζότο
150ml λευκό κρασί
700ml νερό
1 κύβο λαχανικών
τριμμένη παρμεζάνα


κρεμμύδι- σκόρδο-κρασί
Ρύζι για ριζότο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπλέντερ λιώσε το ένα πατζάρι, θέλουμε να γίνει πολτός.
Κόψε τα υπόλοιπα πατζάρια σε κομματάκια.
Σώταρε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα.
Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε μέχρι να πάει παντού το ελαιόλαδο.

Πριν προσθέσουμε το κρασί


Πρόσθεσε το κρασί, χαμήλωσε τη φωτιά και περίμενε να απορροφηθεί όλο, για 3 περίπου λεπτά.
Πρόσθεσε το ζωμό (καλύτερα να είναι ήδη λιωμένος) και το νερό.


Μετά το κρασί και το 1 ποτήρι νερό με ζωμό.


Ανακάτευε και σκέπασε την κατσαρόλα μέχρι να τραβήξει όλο το νερό το ρύζι. (Εγώ δεν έβαλα όλο το νερό από την αρχή αλλά πρόσθετα για να δω περίπου πόσο θα πάρει το ρύζι μου).
Όταν δείτε να μην απορροφά άλλο νερό και είναι ψημένο αν το δοκιμάσετε, προσθέστε τον πολτό πατζαριου και τα κομματάκια. Αν θέλετε σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε και 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα για καλύτερη υφή και πιο έντονο άρωμα.

Σερβίρετε με λίγο φρεσκοτριμένο πιπέρι, και λίγη τριμένη παρμεζάνα από πάνω.


Την πρώτη φορά που το δοκίμασα, είχα λίγο ψημένο καρότο και κολοκυθάκι οπότε έβαλα μόνο ένα πατζάρι και πρόσθεσα αυτά, άρα μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυσασμούς.

Το είδα και το ερωτεύτηκα, αποφάσισα ότι αν ποτέ γιορτάζω Αγ. Βαλεντίνου, επέτειο ή κάτι τέτοιο θα το φτιάξω. Είναι ροζ και εύκολο και καθαρό στο φάγωμα.



Το βράδυ έβαλα γάλα και τριαντάφυλλο να πιώ. Με είδε η μάνα μου κάπως (γιατί δεν έπινα τριαντάφυλλο μέχρι τα 28 μου μάλλον) και της είπα ότι θα τρώω ροζ φαγητά μόνο τώρα. Νομίζω τρόμαξε λίγο. :)

5 σχόλια:

Triolouin είπε...

Άνοιξες μας την όρεξη. Θα το δοκιμάσω! Όι το γάλα με τριαντάφυλλο, το ριζότο. Ετρέξαν τα σάλια μου! x

Ανώνυμος είπε...

Έκαμα τζαι εγώ μια παρόμοια συνταγή για ριζότο με παντζάρι. Ωραιότατο τζαι φθινοπωρινό υλικό. Οι Ιταλοί στο ριζότο βάλλουν πάντα κάμποσο τυρί, συνήθως παρμεζάνα. Εν μου αρέσκει να έσιει πολλύ τυρί τζαι να καλύπτει τις άλλες γεύσεις, αλλά λλίο κεφαλοτύρι ή κάποιο παρόμοιο τυρί ταιρκάζει του πολλά. Στο δικό μου είχα βάλει λλίο κατσικίσιο τζαι στο σερβίρισμα μερικά φύλλα ρόκκας πουπάνω. έδεσε ωραία η γλυκάδα του παντζαρκού με το κάπως όξινο κατσικίσιο τζαι τη δροσερή ρόκκα.

Moonlight είπε...

Ανώνυμε, είχα παρμεζάνα και ήμουν πολλά tempted να βάλω, αλλά επειδή είπα να μείνω στα βασικά στη συνταγή της διαιτολόγου λέω άσε.
Με goat cheese, με φέτα, ακόμα και λίγο γιαούρτι θα επήενε. Τελικά έδωσα τη γεύση με αλατοπίπερο και μόνο και η υφή ήταν ήδη πολύ κρεμώδης έτσι ήμουν ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Όταν θα το κάμω για κόσμο θα βάλω μάλλον παρμεζάνα. Εξυπηρετεί και την γεύση (αλμυρή), και την υφή (ακόμα πιο κρεμώδες)!

bulby είπε...

ριζότο της αγάπης. γκαραντί να ρίξει γκόμενο. τέζα. με εφτά σταγόνες βιτριόλι

Moonlight είπε...

Μπουλμπάνθρωπε, έτσι μαγικά εν τάσσω. Να τον έχεις τον εκόμενο τζαι να του το κάμεις, ναι. Να τον ρίξεις τέζα ξιτέζα όι. Τι νομίσατε πως είμαστε εδώ μεσιέ, τίποτις μάγισσες της Ζμύρνης;