Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μια Κινέζα στην Κύπρο

Είχα σκοπό να κάμω τζι εγώ μια ανάρτηση για τούτο το θέμα αλλά επρολάβαν με.
Έννα την κάμω όμως γιατί θέλω να πω κάτι.
Η δεύτερη φορά που άκουσα για τούτη την ιστορία ήταν εχτές που είδα μια φίλη μου τζαι είπε μου όλο νεύρα ότι "μια ήρτεν πόθεν ήρτεν τζαι τάχα μου δουλεύκει δαμέσα, τζαι είσhε το θράσος να στείλει στη Cyprus Mail τούτο τζαι τούτο το πράμα." Επαλάβωσα, λαλώ της ε, εν έχει δίκαιο η κοπελλούδα; Να χώννεται να κυκλοφορά απλά τζαι μόνο επειδή εν ασιάτισσα σχεδόν; Τζαι απαντά μου "Ναι, εγώ εν έχω δίκαιο να φοούμαι να κυκλοφορήσω μόνη μου επειδή εγεμώσαμεν ποτούτους ούλλους;" Έξαλλη με την ιστορία του stereotype: "εγίναν μόνοι τους στερεότυπα. Όπως οι Κυπραίοι ούλλοι νομίζουν ότι φορούν αλυσίδες τζαι βρωμούς σκόρτα, έτσι τζαι τούτες!" "Κόρη μου, άλλο να σου συμπεριφέρουναι όμως αλλιώς λόγω κάποιου στερεότυπου ή φήμης μάλλον, τζι άλλον να λαλούν απλά..".
Όι, τίποτε. Ακάθεχτη η τύπισσα, να χάνει το νόημα. Να πετά που το θέμα των παράνομων, στο θέμα τψν αιτητών ασύλου, στο θέμα των νόμιμων, στο θέμα του κατά πόσο ΠΡΕΠΕΙ να τους παρέχουμε όσα τους παρέχουμε, στο θέμα του "ο Χριστόφκιας που τους αγαπά έτσι πολλά ας ους πάρει σπίτι του". Να της λαλώ (σάννα τζι εν μωρό) ότι "αν σου πω εγώ ότι έχουμε μια υπάλληλο κινέζα που εν πολλά συμπαθής κλπ κλπ κλπ έννα πάεις να το πεις πάρακατω ποττέ; Όι. Αν σου πω όμως ότι μια κινέζα υπάλληλος μας έκλεψε μας, έννα το πεις σε κάποια φάση".
Εν χωρεί μες στο νου της.
Τζι εν πλάσμα που έζησε τζαι εξωτερικό τούτη, τζαι οι γονείς της. Αλλά εν έτσι σκέδιο.
Έννεν καθόλου ενθαρρυντικό να μιλώ με πλάσματα με έτσι απόψεις, τζιαμέ που θκιεβάζω τούτα ούλλα που γράφετε εσείς δαμέσα τζαι παίρνω θάρρος ότι είμαστεν καλοί, κάτι έχουμε καλό...
Απογοήτευση.

11 σχόλια:

thalassamov είπε...

Εν πολλά απογοητευτικό, ειδικά άμαν το ακούεις που άτομα που έζησαν στο εξωτερικό. Δεν ξέρω βέβαια αν εννοείς πως ήταν φοιτήτρια στην Αγγλία διότι τότε δεν πιάνεται, αφού οι περισσότεροι ζουν σε κυπριακά ή έστω ελληνικά φοιτητικά "γκέτο".

Εσκέφτουμουν κι εγώ ότι εν υπερβολικό το άρθρο, ότι μήπως εν ο φόβος της που παρουσιάζει όλους τους ηλικιωμένους άντρες στο δρόμο της σαν υποψήφιους "πελάτες", και βέβαια στον αντίποδα τον ταξιτζή που της συμπεριφέρεται κόσμια μόνο και μόνο επειδή την θεωρεί "σημαντική".

Για μένα προσωπικά το ζουμί του άρθρου είναι η πραγματικότητα, πως στην Κύπρο του 2011, ο κινέζος, ο αφρικάνος, ο πακιστανός δεν έχουν καμία άλλη ιδιότητα πέραν αυτή της φυλής τους.
Είμαστεν πραγματικά κρίμα, ειδικά αν θυμηθούμε πως η Κύπρος ήταν πάντα ένα πολυπολιτισμικό νησί.

Moonlight είπε...

Ως φοιτήτρια ναι, αλλά όχι σε περιοχές με Έλληνες και Κυπραίους μόνο. Καμία σχέση.

Μπορεί να εν υπερβολή να νομίζει ότι εν ούλλοι έτσι, αλλά συμβαίνει ΤΟΣΟ συχνά...μια φορά μπροστά μου εσταμάτησε ένα αυτοκίνητο τζαι εσταμάτησε η κυκλοφορία πίσω του για να ανοίξει το παράθυρο να πει των κοπέλλων που δεν επροκαλούσαν κάπως, εκάθουνταν τζι εμιλούσαν μια χαρά σεμνές κορούδες, "how much".Πλέον είναι σάννα τζαι κάμνουν το απλά για να το κάμουν.
Τζαι τούτο το πράμα ένοιωθα το σε κάποια φάση τζι εγώ, τζαι οι γονείς μου. Πάντα εμεγαλόδειχνα ενώ ήμουν ανήλικη, τζαι μάλιστα ερωσσόδειχνα σύμφωνα με κάποιους. Ε αντιλαμβάνεσαι πώς με εθωρούσαν τζαι πόσο με αφήναν οι γονείς να ντύνουμαι κλπ όπως θέλω. Not nice.
Κατά τα άλλα συμφωνώ με την κατακλείδα σου, το πιο σημαντικό εν τούτο.
Επέρασε μας ούλλους στη συνείδηση τζαι ΘΕΛΟΥΜΕ να λαλούμε ένας πακιστανός, μια κινέζα, ένας πόντιος. Εν μας κανεί να πούμε ένας ξένος, ένας αλλοδαπός, κάτι τέτοιο ΚΑΝ.

Ανώνυμος είπε...

Γι'αυτό ακριβώς το λόγο έκοψα παρτίδες με αρκετούς φίλες/φίλους. Είναι λογικό και ανθρώπινο όλοι να έχουμε στερεότυπα, όσο και να προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε. Έτυχε και σ'εμένα πολλές φορές να κάνω "στερεοτυπικές" σκέψεις για πολλούς. Αλλά δεν μπορείς ως άνθρωπος να μην κάνεις ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ αυτοκριτική... και να νομίζεις ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από εσένα... και όντως, αυτό το πράγμα όταν συμβαίνει από νέους ανθρώπους και μάλιστα "κοσμογυρισμένους", τότε η απογοήτευση είναι μεγάλη...

thalassamov είπε...

Η φίλη σου τότε ασχολίαστη :)-αν ζήσεις ξενιτιά και δεν σέβεσαι τους ξένους της δικής σου πατρίδας,πού άφησες την ανθρωπιά σου μόνο εσύ γνωρίζεις.

Σωστά όσα έγραψες, σωστή και η παρατήρηση για τις κοπέλες που ουσιαστικά διώκονται από τους συνταξιούχους. Το να προφυλάσσεσαι είναι σωστό. Το άρθρο όμως έδειχνε απολυτισμό (absolutism), που νομίζω πηγάζει στο φόβο της κειμενογράφου.
Ρωσοδείχνεις λοιπόν ε; μια φίλη μου παιδική, που έχει κατά το ήμισυ ουκρανική καταγωγή περνάει τα ίδια στο νησί μας. Εμένα πάλε προσπαθούνε να με κατακλέψουν οι περιπτεράδες στον Πρωταρά -εγγλεζοδείχνω λόγω δέρματος/ματιών- και μοιράζουν την τιμή όταν τους λέω "Άλλες τιμές για τους ξένους άλλες για τους Κυπραίους;"-άλλος ρατσισμός αυτός :)

Μα γιατί να λέμε ένας αλλοδαπός/ξένος;Γιατί να μην χρησιμοποιούμε τη λέξη "άνθρωπος";

Moonlight είπε...

Α, γι'αυτό έβαλα το "ΚΑΝ". Γιατί ούτε αυτό δεν μας αρκεί πια. Επεράσαμε σε επόμενο επίπεδο!

Κατά τα άλλα ναι, κι εγώ στον Πρωταρά έχω τούτα τα θέματα. Εν ανάλογα τον τόπο το πώς σε βλέπουν, βλέπεις!

korinna κι εμένα με ενοχλεί αυτό. Μπορεί να κάμεις κάποια σκέψη τέτοια αλλά μετά άμα είσαι άθρωπος κάθεσαι τζαι σκέφτεσαι για τον εαυτό σου. Προφανώς είναι και πλάσματα που δεν το κάμνουν. Φταιν ΠΑΝΤΑ οι άλλοι.

postbabylon είπε...

ths filis sou ekakofaniken ths epidi h alithkia ponei.

pisteukw thn Alice Wang, every word.
ponna evrw athkiash enna grapsw post me dikes mou empeiries.

Disciple είπε...

εν τραγικό να ακούεις έτσι κουβέντες που νέους ανθρώπους. Ειδικά που όσους εζήσαν εξωτερικό. Δηλαδή τίποτε εν εκόλλησε πάνω τους; Εν ήταν ξένοι σε ξένο τόπο;

Εν ηξέρω αν η αμερικάνα υπερέβάλλεν η όι στο άρθρο. Ξέρω όμως ότι οι συμπεριφορές εν 100% αληθινές...

Peter είπε...

η πραγματικότητα είναι ότι το 60% των ασιατών γυναικών (και ειδικά κινέζων) που συναντάς στους δρόμους της κύπρου είναι "του δρόμου." είδα με τα ίδια μου τα μάτια την κατάσταση όταν ήρθα στην κύπρο για διακοπές. μέρα μεσημέρι, σε κύριο δρόμο (όχι στα στενά σκοτεινά σοκκάκια της κάτω λευκωσίας) να περπατούν πάνω κάτω και να σταματούν τα αυτοκίνητα, να μιλούν για 10 δευτερόλεπτα και να μπαίννουν μέσα. Ποιος φταίει; Οι Κύπριοι που ανέχονται να συμβαίνουν αυτά μπροστά στα σπίτια τους και ενώ ξέρουν ποιος είναι υπέυθυνος να φοβούνται να παν στην αστυνομία γιατί 100% κάποιος αστυνομικός θα είναι μπλεγμενος μέσα.
Για την κοπέλλα, λυπούμαι που έτυχε τέτοιας αντιμετώπισης αλλά το να στείλει τούτο το άρθρο σε διάφορα μπλογκς και εφημερίδες δεν είναι το πιο νούσιμο πράμα, ειδικά όταν δεν εξηγεί τους λόγους που της συμπεριφέρονταν με τέτοιο τρόπο.

Atwa είπε...

Και εγώ για να είμαι ειλικρίνης πιστεύω ότι όσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό και έχουν γευτεί τον ρατσισμό (έστω και λίγο) μπορούν να συσχετιστούν με την Alice...

Πηγαίνω Κύπρο σαν φοιτήτρια και κάθε φορά είναι και χειρότερα... φανταστείτε ότι στην γειτονιά μου εργάζονται διαφόρων εθνικοτήτων κοπέλες. Αν σας πως πόσους γέρους/ηλικιωμένους βλέπουμε που τις πλησιάζουν κτλ δεν θα πιστεύετε...

Είναι αλήθεια πως οι εξαιρέσεις σε κανόνες πλέον είναι λιγοστές...τούτο όμως δεν μας δίνει το δικαίωμα να συμπεριφερόμαστε με τούτο τον τρόπο σε άτομα που ήρταν στην Κύπρο του 2011 για να βγάλουν τα προς τα ζην.

For the record εγώ αν μείνω ευχαριστημένη με κάποιον (πχ πωλήτρια) είτε Κινέζα είτε Κυπραία το ίδιο θα το εκτιμήσω.

Moonlight είπε...

Ποστ ευχαριστούμε για το ποστ σου.
Αππωμένη τζι εγώ τούτο λαλώ. Εν θα ασχοληθώ με το πόσο υπερβάλλει τζίνη, εν είμαι στη θέση της για να ξέρω, αλλά θορώ πως τζίνα που λαλεί όντως συμβαίνουν σε τεράστιο βαθμό.
Peter το ποσοστό είδες το που κάποιον έρευνα ή αποφάνθηκες το εσύ; Εγώ πάντως δεν βλέπω το λάθος της στο ότι αναφέρεται σε του΄τες τες καταστάσεις, γιατί έννεν ψέμα, ισια ίσια εν έκρυψεν τζαι να πει ότι οι Κυπραίοι φταιν, όι εμείς τζι εν ξέρω γιατί μου κάμνουν έτσι!
Ούτε εγώ θεωρώ σωστό να θάφκεις τη χώρα που σε φιλοξενεί τζαι σε ταΐζει, αλλά αν μου εσυμπεριφέρνουνταν έτσι τζαι ήξερα ότι εν αντικειμενικό τζαι όι η ιδέα μου ή το κόμπλεξ μου τζαι είχα κάπου να το πω το παράπονο μου, έννα το έκαμνα.
Atwa τούτη λαλεί το διαφορετικά τούτο. Λαλέι εγώ επήα Αγγλία πριν 6 χρόνια τζαι ελάλουν ότι στην Κύπρο έχει μόνο πακιστανούς και φιλιππινέζους τζαι ήρτα μετά που 3 μήνες τζαι ήταν η κατάστση έτσι. Κατά τα άλλα, τζι εγώ έννα μείνω ευχαριστημένη το ίδιο, μπορεί τζαι λίο παραπάνω που την ξένη γιατί ξέρω ότι εκατέβαλε προσπάθεια να συνεννοηθεί μαζί μου παραπάνω που την κυπραία-ελληνόφωνη υπάλληλο πχ. Αλλά το θέμα εν ότι τούτα τα καλά εν ακούουνται. Μόνο τα κακά...

Moonlight είπε...

Περιτό να πω ότι θίγουμαι που μου λαλούν έτσι πράματα εμένα, τι άθρωπος νομίζουν ότι είμαι τζαι θα τους έβρω δίκαιο;