Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Νηστεία ή Αστεία;


Πόσο αφελείς είμαστε να γράφουμε δημοσίως (εφημερίδες, μενού εστιατορίων, κλπ) ότι τα ψάρια είναι νηστίσιμα φαγητά;
Η City πριν 1-2 εβδομάδες, έγραφε ποιές μέρες "επιτρέπονται" από την εκκλησία τα μαλάκια, ποιές μέρες είναι νηστίες κλπ. Τζαι μετά είχε εισηγήσεις από διαιτολόγους για φαγητά νηστίσιμα.
Εν θα συζητήσω τωρά το θέμα ότι άμα τρώεις το πλέον γκουρμέ πιάτο ΕΝ νηστεύκεις, ότι άμα ούλλη μέρα ξιτιμάζεις, καπνίζεις, πίνεις ποτά, καφέδες, θορείς τσόντες, και τόσα άλλα πράματα που κάμνουμε για ευχαρίστηση και μόνο, άμα δεν νοιώσουμε να κάμνουμε μια θυσία, ότι κάτι στερούμαστε για μένα εν pointless να λαλούμε ότι νηστεύκουμε. Επίσης εν συζητώ το θέμα των υποκαταστάτων (γάλα σόγιας γιατί εν πίνουμε τον καφέ έτσι, τυρί νηστίσιμο γιατί έχει μάππα τζαι έννα φάμε πίτσα, κλπ).
Το θέμα μου εν απλά το ότι οι συνταγές που διούν ή οι "νηστίσιμες επιλογές" που συστήνουν στα μενού τους είναι πέστροφες, γαρίδες, ξιφίες, κλπ! Μα είμαστε σοβαροί;
Αλήθκεια απορώ! Κάμνουν το κατα λάθος ή ξεπίτηδες για να δείξουν ότι προσφέρουν εναλλακτικές; Ο καταναλωτής πιστεύκει ότι για δες, μετά που 30 χρόνια που ζω σε μια ορθόδοξη (ασπούμε) οικογένεια, η μάμμα μου τζαι οι γιαγιάδες μου είχαν άδικο τζαι εν νηστίσιμο το ψάρι; Τζαι γοράζει το; Διαφωτήστε με, παρακαλώ!
photo via here

16 σχόλια:

μισ πσαροκόκαλο είπε...

με το σεξ τι γινεται;;;
με το γκομενακι διαφωνουμε για το αν η νηστεια συνεπαγεται ΚΑΘΟΛΙΚΗ νηστεια ή έχει και τις εξαιρέσεις της...

Moonlight είπε...

Εγώ τζίνο που νοιώθω εν ότι πρέπει να στερηθούμε κάτι.
Πχ αφού ένιγουεϊ εν τρώω τόσο κρέας άρα εν νοιώθω να στερούμαι τζαι τόσο, έννα νηστέψω αποφεύγοντας τζαι τες νηστίσιμες σhοκολάτες. Καφέ εν πίνω, εν καπνίζω, εν πίνω ποτό ιδιαίτερα, άρα κόφκω πίσω που τζίνα που κάμνω γενικά τζαι ευχαριστούμαι.
Έχω να κοινωνήσω πάνω που 7 χρόνια βέβαια γιατί ποτέ εν θεωρώ ότι ενήστεψα σωστά.
Εντζαι μπορώ να πω του άλλου τι να κάμει, επλά κάμνει μου εντύπωση τούτο με το ψάρι όπως είπα, που το πλασάρουν για νηστίσιμο!

Leni είπε...

Εν βολικό να θεωρείται το ψάρι νηστίσιμο. Διότι είδες πόσα πάει το ψάρι τζαι πόσα τα λαχανικά -σκέτο; Το δε γάλα της σόγιας; (μιαμ μιαμ εν τω μεταξύ! αρέσκει μου η βρωμίλα του :D) Εν βολικό. Τζαι που πότε ο Κυπραίος αρέσκεται στο ξε-βόλεμα;

paparouna είπε...

Δηλαδή να μεν ακούω ούτε μουσική επειδή ευχαρισκιούμε το;;;;;
Εν καλαμαριστικα πράματα τούτα, δαμέσα λαλουν ούλλοι νηστεύκουν αλλλα το μόνο που έν τρων εν το κρέας...

Moonlight είπε...

Είπαμε έννεν τούτο το θέμα μας!
Σοβαρά; Τζαι οι γιαγιάδες το ίδιο; Όξα οι νέοι οι "μοντέρνοι";

Atwa είπε...

εγώ νηστεύω από τον καιρό του λυκείου μέχρι και τώρα στα φοιτητικά χρόνια προσπαθώντας να κρατώ το "γραμμένο" της νηστείας....νηστεύω από επιλογή και όχι από επίδραση του οικογενειακού μου περιβάλλοντος μιας και κανείς τους δεν νηστεύει..

είναι κάτι που κάνεις γιατί θες ...ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους.
Συμφωνώ πάντως μαζί σου καλό θα ήταν να νηστεύαμε και την γλώσσα και το μάτι μας λίγο..

ο καθένας ότι μπορεί...αλλά αληθεύει τούτο που λες... ο καθένας ότι θέλει κάνει και βάζει την ταμπέλα της νηστείας

Atwa είπε...

πάντως οι Άγγλοι έχουν το λεγόμενο lent..ο καθένας αφήνει πίσω ότι θέλει! ΠΟΤΟ, ΣΕΞ, ΓΛΥΚΑ κτλ :)

Neerie είπε...

το ψάρι έννεν νηστίσιμο, απλά επιτρέπεται όταν εν πιο χαλαρή η νηστεία, πχ 25 του Μάρτη, Κυριακή των Βαϊων, Χριστούγεννα ως τις 14 Νοεμβρίου...

κατά τα άλλα συμφωνούμε ότι έννεν μόνο το φαί που πρέπει να νηστέψεις τζι εν πρέπει να τρώεις τα άντερα σου από νηστίσιμα φαγητά απλά επειδή εν νηστίσιμα

το θέμα είναι γιατί νηστεύκεις, απλά για υγεία, επειδή θέλεις να προετοιμαστείς να εξομολογηθείς και να κοινωνήσεις ή επειδή έτσι κάμνουν τζι άλλοι/σου είπεν η μάμμα σου

τζι εννοείται εν νηστεύκεις ότι θέλεις εσύ, εν την κόφκεις-ράφκεις στα μέτρα σου

για το σεξ, εν θέμα που θα συμφωνήσουν τζαι οι δύο μέσα στο ζευγάρι τζαι να κάμουν όση προσπάθεια μπορούν, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ τους

Dementia_Inc είπε...

Αν σας κάνει να κοιμάστε καλύτερα τα βράδια,νηστέψτε από κρέας,νηστέψτε μόνο από γάλα, μόνο από σφηνάκια βρε αδερφέ! Λες και οι ιερέις, που ''δίνουν το καλό παράδειγμα'' νηστεύουν σωστά.. Όχι πως έχει και καμία σημασία.

Moonlight είπε...

Και επειδή οι ιερείς δεν δίνουν το καλό παράδειγμα πρέπει να μην το κάνουμε κι εμείς σωστά; Πολύ βολικό!
Μου θυμίζει λογική αφού ο πατέρας μου καπνίζει καπνίζω κι εγώ και δεν μπορεί να μου πει τίποτε!
Μωρίσιμα πράματα!

Ωραία Ελένη είπε...

να σου πω... καταρχήν μην ψάχνεις πράματα σημαντικά και αξίας στην Σίτυ και σε παρόμοια πράματα... μετά νομίζω πως ο καθένας αναζητεί αυτό που τον κάνει καλύτερο, πιο ευλαβή και πιο πιστό στις αξίες του, στον θεό στονε αυτό του, μέσα από την νηστεία... το να κρατάς τους τύπους και να μην έχεις καθαρή την καρ΄διά σου είναι δώρον άδωρον...

Moonlight είπε...

Oh no, μην με παρεξηγέις! Σιγά μην έψαχνα οδηγίες κλπ στην City! Απλά εδιερωτήθηκα τι είχαν να πουν τζαι εδιάβασα το! Έτσι κι αλλιώς δεν νηστεύω!
Τζαι ξαναλαλώ ότι το θέμα μου έννεν το ΠΩΣ τζαι το ΤΙ νηστεύκει ο καθένας!
Τζίνο που διερωτούμαι είναι το γιατί ξαφνικά θεωρούν τόσοι τόποι ότι το ψάρι είναι νηστίσιμο πχ τζαι αν τούτο αυξάνει τες πωλήσεις τους τελικά!

Sike είπε...

το ότι το ψάρι θεωρείται από πολλούς νηστίσιμο, πιστεύω είναι μια αφελής πλάνη

αυτό που με εκνευρίζει εμένα είναι που προβάλλουν πολλοί ως δικαιολογία για να μη νηστέψουν ή/και να κατακρίνουν άλλους που νηστεύουν, το ότι "σαμπώς τζιαι εν το φαΐ το πρόβλημα/ούλλα τα άλλα εκόψαν τα τζιαι το φαΐ τους εμάρανε κτλ".

ο καθένας στερείται τζείνο που μπορεί στο βαθμό που μπορεί για τους δικούς του λόγους.

άσε που το φαΐ εν το πιο εύκολο πράμα να στερηθεί κανείς (εν πιο εύκολο να κόψεις το βρισίδι ή τη τσόντα από το να φάεις veggie πίτσα;). Τζιαι άμα στερηθείς το φαΐ μπορείς μετά να στερηθείς τζι άλλα.

Dementia_Inc είπε...

@Moonlight
Γι'αυτό λέω στο τέλος πως δεν έχει και καμιά ιδιαίτερη σημασία! Αλλά όπως και να το κάνουμε είναι ένα μέρος της φάσης και ενοχλεί λιγάκι πιστεύω. Εκτός αν προτιμούμε να τους έχουμε (και) αυτούς στο απυρόβλητο.
Νηστέψτε πάντως, κάνει καλό στην χοληστερίνη!

Eólica είπε...

Το δε καλύτερο είναι το "νηστίσιμες λιχουδιες" που πολλά σουπερμάρκετ διαφημίζουν την περίοδο της νηστείας.
Όσον αφορά το σεξ, όποιον πνευματικό ρωτήσεις εννά σου πει διαφορετικά πράματα. ΆΛλος εννά σου πει "αν δεν κάμνεις σεξ με τη γεναίκα σου εννά χωρίσεις, όι να κόψεις το σεξ" (εν οι προχωρημένοι τούτοι), άλλος εννά σου πει εν μεγάλη αμαρτία, τρέχα γύρευε. Όσον αφορά το να στερηθείς "κάτι", τζιαι σε τούτο εννά διαφωνήσουν οι παπάδες, ή κάμνεις νηστεία τζιαι κόφκεις τα ούλλα ή εν κάμνεις. Αλλά εγώ θα συμφωνήσω με Sike, όσο μπορεί ο καθένας τζιαι όπως νιώθει ο καθένας.
Υπάρχουν φυσικά βεβαίως βεβαίως και οι άλλοι παπάδες, τζείνοι που φκάλλουν για γεύμα το προσωπικό του σχολείου που επιχορηγούν μες τες νηστείες τζιαι το γεύμα κάτω που καραβίδες τζιαι αστακούς εν πέφτει.

Ουφ! είπε...

η λογική της νηστείας είναι να μη τρως οτιδήποτε από ζώα, ψάρια κλπ; όμως το γάλα; πάντα είχα την απορία, δεν έχεις ένα πτώμα για να πάρεις γάλα άρα γιατί απαγορεύεται; ή μήπως δεν έχει να κάνει με την ευημερία των ζώων;