Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Nerdy tip. (5)

Θέλω να βάλουμε όλοι στόχο με την νέα χρονιά να μάθουμε πότε λέμε κατ'αρχάς και πότε κατ'αρχήν, και να τα λέμε όντως σωστά.
Κατ'αρχάς λέμε "κατ'αρχάς" όταν η κουβέντα μας έχει απαριθμητικό ρόλο, πχ:
-Δεν θα έρθω απόψε.
-Γιατί;
-Κατ'αρχάς δεν έχω αυτοκίνητο. (Κατά δεύτερον είμαι συναχωμένος).
Όταν δηλαδή εννοούμε "αρχικά".

Λέμε "κατ'αρχήν" όταν εννοούμε επί της ουσίας, στα βασικά σημεία, τις αρχές.

Πιο συχνά, και στην καθημερινότητά μας είναι το "κατ'αρχάς" που χρησιμοποιούμε, οπότε να ξέρετε για το 2016 δεν θα αφήσω ούτε ένα λάθος "κατ'αρχήν" ασχολίαστο. You have been warned.


PS. Τζι εγώ έκαμνα το λάθος κάποια στιγμή, που το πολύ άκουσε άκουσε λάθος, υιοθέτησά το. Όταν με διόρθωσε ένας (αχώνευτος) γνωστός το συνειδητοποίησα. Και ξεκίνησα να με διορθώνω κάθε φορά που το έκαμνα λάθος ώσπου τζι έμαθα. Τζι αν μου φύει καμιά φορά, πάλε διορθώνω με.


Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

10 for '16

Δεν κάμνω resolutions κάθε τέλος του χρόνου για το νέο έτος. Φέτος σε μια προσπάθεια να ηρεμήσω προσπάθησα (και θα συνεχίσω να προσπαθώ) να βρω πράγματα που θα με ηρεμήσουν, και θα με ξαλαφρώσουν, ή θα με κάνουν να αισθάνομαι καλύτερα επί της ουσίας. Επιφανειακές ή μη οι πράξεις μου και οι προθέσεις μου, τις δικαιούμαι.
 
1. Θα ενσωματώσω στη ζωή μου νέες μουσικές που θα αγαπήσω, αλλά και παλιές μουσικές που αγαπώ και δεν ακούω τόσο συχνά όσο θα ήθελα. Όσο χαζά κι αν είναι κάποια τραγούδια, με μεταφέρουν σε άλλες εποχές που θυμάμαι και φέρνουν όμορφα συναισθήματα. Case in point: στο δωμάτιο της φιλενάδας μου η οποία ντρέπεται τους γονείς της που στα lyrics παίζει η λέξη "sexual", να φκάλλουμε χορογραφίες και να σταματά για να χαμηλώσει τη μουσική στην επίμαχη λέξη! Και μετά να βλέπουμε κασέτα (!!) με τύπου ντοκιμαντέρ με τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ.

2. Θα κάνω ένα ταξίδι μόνη μου. Κάθε χρόνο περνώ 1-2 σαββατοκύριακα μόνη μου το καλοκαίρι, στις διακοπές. Ενώ οι δικοί μου λείπουν από το σπίτι για διακοπές για 3 εβδομάδες το καλοκαίρι ενώ εγώ αναγκαστικά δουλεύω, δεν είναι το ίδιο με το να περνάς λίγο χρόνο μεταξύ κρεβατιού-μπαλκονιού-παραλίας με ένα βιβλίο,λίγο ίντερνετ και τις σκέψεις σου. Φέτος προγραμμάτισα να κάνω ένα μικρό ταξίδι μόνη μου, κάπου που δεν έχω ξαναπάει, χωρίς να ταξιδεύω για να συναντήσω κάποιον, απλά για μένα. Ελπίζω να μου βγει σε καλό. Μέχρι στιγμής πάντως, ώρες ώρες πανικοβάλλομαι, ώρες ώρες χαίρομαι.

3. Θέλω να μάθω να μαγειρεύω κάτι με το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχω καμία επαφή. Δεν μαγειρεύω κρέας με κόκαλο. Οι φορές που έψησα μπριζόλα είναι μετρημένες (3). Και αυτό είναι. Κατά τα άλλα φτιάχνω ψαρονέφρι και φιλέτο στήθος κοτόπουλο. Και κάποτε έφτιαχνα τόνο κάθε 2-3 μέρες. Κατά τα άλλα είμαι πλάσμα της φακής, των λαχανικών, των μακαρονιών, των σπόρων ξέρω 'γω. Θα δοκιμάσω να φτιάξω pulled pork μέσα στο σκεύος που αγόρασα φέτος για τέτοια φαγητά. ΘΑ το φτιάξω για την οικογένεια κι αν βγει σε καλό θα το ξαναφτιάξω για άλλο κόσμο. Μετά θέλω να φτιάξω ένα καινούργιο γλυκό, και να το κάνω για δώρο σε κάποια περίσταση που θα χρειαστεί.

4. Θέλω να κάμω ένα random act of kindness, ένα δώρο χωρίς αιτία, σε κάποιον. 

5. Επίσης θέλω να κάμω  μια εκκαθάριση στα ντουλάπια μου, τα συρτάρια μου, τα κουτιά μου, τις βιβλιοθήκες μου, παντού. Είτε πρόκειται για ρούχα, παπούτσια, σημειώσεις από το πανεπιστήμιο, αξεσουάρ, memorabilia, έχω ΠΟΛΛΑ. Πρέπει να ξεφορτωθώ κάποια. αν ξέρει κάποιος τι μπορώ να κάνω ρούχα, παπούτσια, κλπ, ας μου πει. Έχω κόσμο στον οποίο θα δώσω διάφορα, αλλά θα μείνουν και πολλά. Εκκαθάριση θα κάμω και στο inbox του e-mail μου γιατί είμαι hoarder πάσης φύσεως, και τελικά αυτό με γεμίζει ανησυχία.

6. Θα προσπαθήσω οι νέες μου αγορές να είναι για πράγματα που θα αξίζουν τον κόπο. Ρούχα που μπορώ να λιώσω από το πολύ φόρεμα, παπούτσια που θα αντέξουν χρόνια, κοκ. Ειδικά για το θέμα των παπουτσιών πρέπει να αρχίσω να αγοράζω λιγότερα, και καλύτερα. Cause I'm too old to be wearing bad shoes. Και έχω κάνει την αρχή φέτος, ήδη. Το 2016 θα είμαι πιο αυστηρή.

7. Θα τελειώσω βιβλία που ξεκίνησα και θα διαβάσω βιβλία που έχω αδιάβαστα. Σκέφτομαι να πάρω κάποιο tablet ή ένα kindle για να διαβάζω περισσότερο, θα το αποφασίσω.

8. Μάθε τέχνη κι άστηνε: Θέλω να μάθω να φτιάχνω τα νύχια μου. Αν μπορεί να το κάνει η συμμαθήτρια που έκανε ιδιαίτερα για τα μαθηματικά κοινού κορμού και έγραφε κάτω από τη βάση πάλι, μπορώ κι εγώ. (Δέτε τωρά...)

9. Θα κανονίζω συχνότερα να βλέπω και να έχω επαφή με κόσμο που θέλω να βλέπω αντί να μαζεύονται όλα σε μια λίστα 20 συναντήσεων που πρέπει να κανονίσω σε ένα μήνα. Θέλει οργάνωση, αλλά γίνεται, και είναι κι ωραίο.

10. Προτεραιότητες: Θα με έχω λίγο πιο ψηλά στις προτεραιότητές μου. Και είναι το πιο δύσκολο για μένα. Και θα έχω τα πιο πάνω προτεραιότητα στην καθημερινότητά μου. Πρέπει να επαναπρογραμματίσω τον εγκέφαλό μου, κι είναι δύσκολο, αλλά τουλάχιστον ξέρω ότι θέλω να το δοκιμάσω.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Επετειακό-εορταστικό

Στις 5 του μήνα τούτο το χαζομπλόγκ έκλεισε 7 χρόνια ζωής.  Στις 5 του μήνα είχα κι εγώ γενέθλιο για τα 29 μου χρόνια ζωής, οπότε αγνόησα το γεγονός, και είπα ότι θα σβήσουμε κεράκια άλλη μέρα εδώ, με αφορμή κάτι άλλο.



Έτσι, με λίγες ακόμα μέρες να μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα και το τέλος του έτους, είπα να πω 2 πράγματα.

Όσοι έχετε ψώνια να κάμετε, όσοι πήζετε μες στην κίνηση στους δρόμους των πόλεών σας, προσπαθήστε να κάνετε τα πράγματα καλύτερα αυτές τις μέρες, για το καλό όλως.

Προσπαθήστε να είστε λίγο πιο καλοί με τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα τον κόσμο που δουλεύει παραπάνω ώρες, που δουλεύει ώρες που κανονικά δεν δουλεύουμε, που έχει επιπλέον φόρτο εργασίας λόγω των ημερών: καταστήματα με είδη ένδυσης, υπόδυσης, αξεσουάρ, κλπ, υπεραγορές και παντοπωλεία, αλλά και κόσμο που εργάζεται στις υπηρεσίες υποστήριξης πελατών (help lines και τα σχετικά).
Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω αυτή τη συμβουλή μου αν μη τι άλλο για δική μου ηρεμία.
Οι εργαζόμενοι στην εξυπηρέτηση πελατών και τις υπηρεσίες αντιμετωπίζουν βλάκες, άξεστους, αχάπαρους, αγενείς, κόσμο που δεν ξέρει τι θέλει, κόσμο με νεύρα, όλη μέρα. Αν μπορείς να μην του κάνεις τη ζωή πιο μίζερη και τη δουλειά πιο δύσκολη μπορεί να επωφεληθείτε και οι δύο.

Στο δρόμο βρήκα ένα τρικ που χρησιμοποιώ τελευταίως και δουλεύει για μένα. Άμα με εκνευρίζουν οι ανυπόμονοι οδηγοί, αυτοί που σου κόβουν το δρόμο για να βγουν από πάροδο χωρίς καν να περιμένουν λίγο, αυτοί που προσπερνούν παλαβά, που ενώ είναι παρκαρισμένοι στην άκρη του δρόμου μπαίνουν μες στο αυτοκίνητο και βγαίνουν κανονικά μέσα στο δρόμο χωρίς να δουν πίσω τους, χωρίς να δείξουν ότι θα κινηθούν, κλπ, σκέφτομαι ότι μπορεί να βιάζονται ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ πολύ να πάνε σπίτι γιατί είναι χεσμένοι!
Είναι το γνωστό "you don't know where they are coming from" αλλά με συγκεκριμένη σκέψη από πίσω.
Τους αφήνω και πάνε χωρίς πολλά πολλά και σκέφτομαι ότι μπορεί να έκαμα καλή πράξη. :p

Καλές γιορτές, όσο ήρεμες και όσο exciting τις θέλετε, και φρόνιμα ρε μωρά!